• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom sommige mensen beter hun mond kunnen houden

Je moet een groot persoon zijn om jezelf in de spiegel te kunnen kijken en eerlijk te zijn. Je moet een nog groter persoon zijn om in te zien dat je zelf niet perfect bent en niet op anderen moet afgeven. Je bent de grootste persoon als jij je fouten erkent en anderen opbouwend kritiek kan geven. Dit laatste is haast zeldzaam en juist daarom bijzonder, maar zou het eigenlijk niet normaal moeten zijn?

De wereld van het ondernemen kan keihard zijn, maar die eerlijkheid en directheid maakt je wel beter als persoon. Je gaat meer relativeren en praktisch leren denken. Iets wat meer mensen zouden moeten doen. Communicatie verloopt altijd moeilijk omdat er in context veel verloren gaat. Ken je dat? Iemand die zogenaamd iets goed bedoelt, maar het totaal verkeerd overbrengt? Excuses zijn ook geen vanzelfsprekendheid. En in dat geval vind ik dat mensen beter hun mond kunnen houden.

Afgeven op anderen
Wat willen sommige mensen toch bereiken door alleen maar af te geven op anderen? Volgens enkele psychologen komt dit gedrag voort uit onzekerheid. Door op anderen af te geven camoufleren ze hun eigen angsten, onzekerheden en misschien ook wel hun onwetendheid. Dat laatste heeft natuurlijk niets te maken met onzekerheid, maar dan nog is het iets waarmee je een ander niet belachelijk hoeft te maken. Wat draagt dat bij aan de verstandhouding? Wat zou je daarmee opschieten, behalve dat je er jezelf beter door voelt? Dit gedrag is niet bevorderlijk voor relatiebeheer, maar in de praktijk vergeet men dit nogal vaak.

Gerelateerd: Waarom mensen bang zijn om in de spiegel te kijken

Afspraken niet nakomen
Tegenwoordig is iedereen druk. Belangrijk druk, onbelangrijk druk, het maakt allemaal niet uit. Afspraken maken en niet nakomen is ook iets dat vaak voorkomt. Bewust of onbewust, dit maakt wel uit. Op het werk heeft het nakomen van afspraken consequenties. Daarmee wordt het belang al duidelijk geschetst. Buiten het werk om hebben mensen blijkbaar minder last van dergelijke consequenties, maar het is wel van invloed op de verstandhouding met anderen. Bij ondernemers kan dit zelfs dodelijk zijn, maar toch zijn er nog steeds ondernemers die hun afspraken niet nakomen. Daar zit tegelijkertijd ook de kracht van duurzaam succesvol zijn.

Niet voor rede vatbaar
Op platform van Internationaal Ambitieus schrijft ons team van ervaringsdeskundigen artikelen om hun expertise te tonen en hun ervaringen te delen. Zelf ben ik iemand die zich kwetsbaar durft op te stellen, omdat ik het geloof heb dat ik daarmee vooruitgang boek. Niet iedereen is het hier mee eens, maar dit werkt voor mij. Daarom streef ik naar harmonie en hecht ik veel waarde aan het emotioneel quotiënt van mensen. In onze reis naar het realiseren van onze doelen komen we mensen tegen die ons inspireren, maar natuurlijk vinden we ook de nodige literaire bronnen. Als ik ergens mee zit en ik een artikel vind dat mij helpt om dat op te lossen, dan wil ik die ervaring delen. Dat is harmonie, geen plagiaat. Vooral als ik de bron erbij vermeld. Het gaat mij niet om persoonlijk gewin, maar juist om met ons platform voor verbinding te zorgen tussen ondernemende en ambitieuze Nederlandssprekenden wereldwijd.

Gerelateerd: Waarom startende ondernemers succesvol worden met hun business

Glas half leeg
De een heeft een hoge gunfactor en de ander niet. Dat komt vooral door hoe jij je naar anderen opstelt en de achterliggende gedachte van de reden waarom je de dingen doet die je doet. Het zijn de alledaagse dingen waar je het ziet, zoals een moeder die tegen andermans kinderen zegt dat ze moeten groeten als ze ergens komen, terwijl haar eigen kinderen nooit netjes gedag zeggen. Begrip opbrengen of dingen tactvol overbrengen is ook zoiets, bijv. als je op een feestje bent en de gastheer loopt zichzelf voorbij en hem belachelijk maken omdat hij niet goed uit zijn woorden komt bij het beantwoorden van een vraag.

Actie!
Neem tijd voor zelfreflectie en wees je bewust van je omgang met anderen. Het is belangrijk bij het behalen van succes op lange termijn.

Gerelateerd: De enige 5 relaties die er toe doen in het leven