• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom storytelling bepalend is voor je succes

Geboren voor een koninklijk doel heeft hij al vele vijanden vanaf het begin. De jaloezie van zijn oom brengt hem in een conflict met zichzelf, nadat hij zichzelf de dood van zijn vader verwijt. Zijn oom zegt dat hij ervoor moet vluchten, dus rent hij weg. Als volwassen man wordt hij geconfronteerd met zijn verleden en wordt hij gedwongen een keuze te maken. Hij kiest voor het goede en keert terug en gaat de strijd met zijn oom aan. Hij kwam, zag en overwon… Wie was dit?  

Het gaat hier om het verhaal van Simba in ‘The Lion King’. Destijds een megasucces. Volgens de massa vanwege het Afrikaanse decor, maar het verhaal greep onbewust iedereen aan omdat men er herkenning bij had. En dat is nou net het punt bij ‘storytelling’. Verhalen brengen de situatie tot leven waardoor mensen zich er aan vast kunnen klampen. Hoe kan je dit succesvol toepassen in je werk of onderneming?

Visueel
Bouw een verhaal om je boodschap heen door het plaatje te schetsen in de hoofden van je publiek. Kies hiervoor één scene om het simpel en overzichtelijk te houden. Vertel, zowel mondeling als schriftelijk, alles in detail. ‘Ik was onderweg in mijn auto, die ik net gewassen had waardoor die mooie blauwe kleur lekker glansde in de zon. Op weg naar mijn date bracht de zwoele muziek van Seal me in de juiste stemming…’. Etc. Als het goed is, zit je publiek er dan middenin.

Hier en nu
Je verhaal wordt levendig als je ervoor zorgt dat je publiek het NU meemaakt, in plaats van in het verleden. Vertel het dus in de tegenwoordige tijd en maak er een JOU van. Dit verhoogt de betrokkenheid en interesse van je publiek. Deze voelt zich nu onderdeel van het verhaal en ziet zichzelf in het plaatje. Nu heb je de scene en de rolverdeling helder. Wie zijn de sterren in het verhaal? Tegen welk conflict loop je aan?

Probleem
Een verhaal heeft een conflict nodig dat, als het even kan, erg dik wordt aangezet. Dit verhoogt de dramatiek en sleept mensen mee in het verhaal. Je werkt dus toe naar het cruciale punt, de climax. Bouw de figuurlijke strijd op tot je op het moment komt dat je de climax bereikt. Het finalemoment is waar men naar uitkijkt en men wil dan ook weten wat er gaat gebeuren en hoe het afloopt.

Boodschap
De afloop is bepalend voor de boodschap die je publiek eruit haalt. Wat wil je hen meegeven? Het is alsof je een zaadje plant, waarmee ze zelf kunnen oogsten. Vaak zie je dat men er een emotionele koppeling mee kan maken en daarmee creëer je verbinding met je publiek…

Actie!
Als je het een keer van dichtbij wil meemaken, nodigen we je van harte uit om langs te komen op 17 mei bij Speaker’s Night!