• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom studenten enthousiast zijn over ondernemen

Bron: Elsevier

Op Nederlandse universiteiten is steeds meer aandacht voor ondernemerschap. Studenten staan ervoor in de rij en het aanbod van de universiteiten wordt continue uitgebreid. Bijna alle academische instellingen hebben inmiddels een Centre of Entrepreneurship waar studenten praktisch onderwijs krijgen over ondernemerschap en worden ondersteund bij het opzetten van een bedrijf.

Manon Meerman is 20 jaar en vierdejaarsstudent aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze de studie Science & Technology volgt. ‘Het lijkt me mooi om een idee uit te werken dat een gat in de markt vult, liefst op het gebied van gezondheid en beweging. Daar valt nog veel te winnen,’ zegt Manon. Ze volgt komend half jaar een minor ondernemerschap. ‘De focus in mijn studie ligt op onderzoek. Ik wil me graag ook oriënteren op ondernemen. Je kunt wel een goed idee hebben, maar het is handig ook iets te weten van de juridische en financiële kant.’

Alle studies vertegenwoordigd
Het is niet bekend hoeveel studenten een ondernemerschapsprogramma volgen, maar een rondgang langs de Centres of ­Entrepreneurship leert dat studenten staan te dringen. Een van de oudste, het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE), telt dit studiejaar een recordaantal studenten. Bij de oprichting in 2007 zetten 150.000 studenten onder toeziend oog van een hoogleraar een bedrijf op, nu zijn dat er ruim 700. Het zijn lang niet meer alleen studenten bedrijfskunde die interesse tonen in ondernemen. Alle mogelijke opleidingen zijn vertegenwoordigd in de Centres of Entrepreneurship volgens directeur Erik Boer.

Facebook als rolmodel
Volgens Erik Boer zien studenten de oprichters van Booking.com en Facebook als rolmodel. Door alle verhalen over succesvolle start-ups uit Nederland en het Amerikaanse Silicon Valley, vinden steeds meer jongeren ondernemen een aantrekkelijke optie. Een bedrijf opzetten is bovendien laagdrempeliger geworden door de komst van internet. Je kunt nu zonder al te veel eigen geld een onderneming beginnen.

Gerelateerd: Richard Branson over het vinden van je passie

Competenties voor huidige arbeidsmarkt
Volgens de universiteiten krijgen ondernemers tegenwoordig meer maatschappelijke waardering . Waar je vroeger na je studie bij een groot bedrijf ging werken, oogst je nu lof als je voor jezelf begint. De ondernemerschapsprogramma’s aan universiteiten zijn nu nog niet verplicht, maar zou dat in de toekomst wel kunnen worden. Steeds meer bedrijven verwachten dat werknemers ondernemerschap tonen, oftewel kansen zien, risico’s signaleren en nadenken over verdienmodellen. De huidige arbeidsmarkt vereist dit soort competenties. Ook voor studenten die geen eigen bedrijf willen beginnen, is het nuttig een onderwijsprogramma over ondernemen te volgen.

Miljoenenbedrijf
In Amsterdam gaat één op de vijf studenten na afronding van de minor ondernemerschap door met het bedrijf dat hij of zij tijdens de studie opzette. Er zijn nog te weinig miljoenenbedrijven uit voortgekomen, maar dat wil niet zeggen dat er geen succesvolle voorbeelden zijn. Neem de start-up SRXP, opgericht door de eerste lichting studenten van het ACE. De jonge internetondernemers bedachten tijdens de minor ondernemerschap een nieuwe manier om mobiel en online te declareren. Inmiddels heeft SRXP grote klanten als schoenenproducent Ecco en kinderwagenmaker Bugaboo. Afgelopen jaar kregen de jonge ondernemers een investering van Walvis Participatie, een fonds dat is opgericht door zakenman John Fentener van Vlissingen.

Gerelateerd: Hoe je in 3 stappen geldstromende strategie uitrolt voor je business

De cijfers
Uit de cijfers blijkt dat Nederland 15 jaar geleden nog een matige middenmoter was wat betreft het aantal startende ondernemers, maar nu is het aandeel starters in Nederland het hoogst, blijkt uit de Global Entrepreneurship Monitor. Er zijn 127.000 starters per jaar, waarvan vooral zelfstandig ondernemers. Van de 200 start-ups zijn 5-10% succesvol, 35 tot 55% blijft een klein of slapend bedrijf en 40 tot 60% wordt binnen een aantal jaar opgeheven.

Gerelateerd: Hoe je succesvol je bedrijf kan laten groeien in 9 landen