• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom succesvolle mensen gehaat worden

Je hebt vast wel eens een situatie meegemaakt waarin je collega uitblonk en het ene na het andere succes behaalde. Dan heb je waarschijnlijk ook gezien dat die collega met schuine ogen bekeken werd door andere collega’s. Er werd vol afgunst en jaloezie over je collega gesproken en je merkte op dat die collega zelf niets door had. Het is alsof er een vloek rust op succesvolle mensen, die vanwege hun succes door het slijk worden gehaald. Waarom is dat eigenlijk zo?

Toen Obama net president was, heeft hij diverse dingen gedaan om de puinhoop van Bush op te ruimen. Velen waren blij met hem en enthousiast over zijn daden. Dit ging een tijdje zo door en men zag daadwerkelijk verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Eén van zijn beloftes was om het zorgverzekeringsstelsel te verbeteren en Obama deed dat ook vrij vroeg in zijn presidentschap. En met succes! Nog nooit eerder slaagde een president daarin. Het was zijn laatste voltreffer…

Weerstand
Obamacare riep ontzettend veel weerstand op en dan met name bij de Republikeinen. Het idee dat de overheid zich bemoeit met de vrije markt, heeft de verdeeldheid enorm vergroot, maar het was vooral het feit dat de op één na jongste president aller tijden er in slaagde om een resultaat te behalen dat nog niet eerder was gelukt. Jammer genoeg betekende dit succes voor Obama dat hij hierna geen grote successen meer wist te behalen.

Stilstand
De Republikeinen waren toe aan een succesje en wilden geen enkele wet van Obama er nog doorheen hebben. Dus gingen ze in de weerstand, puur om hem dwars te zitten. Als hij links zei, zeiden zij rechts. Als hij ergens voor was, waren zij tegen. De pijn van Obamacare zat zo hoog dat hij daar zowel tijdens zijn eerste als zijn tweede ambt voor moest boeten. Ze dreigden met afzetting en hij kreeg te maken met de ‘fiscal cliff’. Zo kon hij niet vooruit, maar moest hij overleven.

House of Card
In de populaire Netflixserie krijg je een impressie van hoe het er achter de schermen aan toe kan gaan. De trots en ego’s van senatoren en gouverneurs die de vooruitgang van een natie of staat in de weg staan. Wanneer er eentje succes heeft, zinnen de anderen op wraak. Alsof ze het idee hebben dat ze in verlegenheid worden gebracht door het succes van de ander. Want als de één succesvol is, wat zegt dat dan over de anderen?

En nu?
Hoe nu verder? Je wilt het liefst verder gaan met je werk, maar je ontkomt er niet aan om het spel mee te spelen. Anderen te helpen aan hun succes en dan nog het liefst zonder dat de ander het door heeft. Het lijkt alsof succesvolle mensen een bedreiging vormen voor hun omgeving, terwijl je juist zou hopen dat anderen zich optrekken aan dat succes. Succes laat sporen na, dus je kan precies zien hoe het komt dat een ander ergens succesvol in is en dat vervolgens dupliceren.

Actie!
In plaats van naar anderen wijzen en klagen levert, kan je beter in actie komen en iets aan je situatie verbeteren. Laat het succes van een ander een trigger voor je zijn om het ook beter te doen. Ga ervoor!