• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom Surinamers en Antillianen Ghana geweldig zullen vinden

Weleens gedacht om naar het land van de allervriendelijkste Afrikanen af te reizen?
 

Well, go to Ghana! En zeker voor de Surinamers en Antilianen onder ons, want daar liggen onze roots! Als half Surinaamse fascineert het mij om de gelijkenissen tussen de Ghanesen en Surinamers te observeren. De motieven en vormen van de typisch Afrikaanse klederdracht zijn basis voor onze traditionele Surinaamse kotos en anisas. Maar ook de manier waarop de mensen bewegen, de non verbale uitingen en raciale trekken zijn zo herkenbaar. Toen ik in Ghana was ging ik in gedachten 400 jaar terug in de tijd en vraag ik mij af of mijn creoolse voorouders uit Ghana komen of uit een ander land aan de westkust van Afrika………interessant onderwerp , maar tijdens deze reis zal ik niet terug gaan naar mijn roots. Dat komt een volgende keer. Dan zal ik naar Elmina Castle afreizen (dit is een kasteel/fort die is gebruikt tijdens de slavenhandel). Next time! Want deze keer ga ik chillen met mijn girl en tevens collega Keshia. Ghaneze van afkomst, so she knows where the hotspots are located!

 

Do’s and don’ts Accra:

 

Do’s ……………….!

Yes op dinsdagavond naar The Republic bar en Grill in de wijk Osu. Dit is de hotspot van jong Accra, het bruist en het is er gezellig. Je komt er locals tegen en stagiaires, de sfeer is goed en op dinsdag is er karaoke, dit geeft een extra goede vibe!! En als je er toch bent probeer hun meest bekende cocktail ‘’KokoRoko’’.

Leuke restaurantjes in de wijk Osu: Buka, La Piazza, Chez clarice ivorian restaurant.

 

Do visit a market!

In Accra zijn er veel markten en het is ontzettend leuk om de markten te bezoeken. Waarom? Lekker cultuur snuiven, genoeg te zien en te ervaren. Er wordt van alles verkocht en verhandeld; houtsnijwerkjes, schilderijen, sieraden, groenten en fruit, eten en drinken etc. En natuurlijk worden er typisch Afrikaanse kleding en stoffen verkocht. In vergelijking met Nederland zijn de Afrikaanse stoffen erg goedkoop. Ik heb bijvoorbeeld 3 meter stof gekocht voor 15 cedi (3 euries!). Je kunt op de markten ook kleding laten maken naar eigen stijl. Harstikke leuk natuurlijk! Vooral omdat Afrikaanse kleding nu helemaal hot and happening is in de black community over de hele wereld! En voor degene die geinteresseerd zijn in shea butter (100% natuurlijk plantaardig vet wat wordt verkregen uit shea noten en heeft goede hydraterende eigenschappen, veelal gebruikt voor de verzorging van afro hair) dan is de markt natuurlijk ook de uitstekende locatie om dit aan te schaffen.

Tip: altijd onderhandelen, het hoort bij de cultuur. Van de prijs die gevraagd wordt kan altijd wel 2/3 af. Leuke gelegenheid om je onderhandelingsskills te testen!

 

Do use Uber taxi’s!

Uber taxi werkt super!! Ik ben hoe dan ook fan van deze uitvinding en ook in Ghana werkt het goed, bovendien zijn de auto’s vaak beter dan de reguliere taxi’s, en heb je van tevoren een prijsindicatie zodat je als toerist weet waar je aan toe bent. Ik zeg Uber!

 

Do try Jollof rice!!! Ik zou het beschrijven als Ghanese gebakken en gekruide rijst. Ik heb het voor het eerst geproeft en vond het erg lekker!

 

Don’ts…………….!

Don’t forget your insect repellent!!! In de avond zijn muggen erg actief……ik haat die beesten! Shhhmmmm. Zorg er verder voor dat je al je inentingen gehad hebt, je malaria tabletten inneemt en bedek je lichaam s’avonds door kleding met lange mouwen en lange broek of rok te dragen. Je kunt een muggenbeet in dit gebied lastig voorkomen maar je kunt er wel voor zorgen dat je zo min mogelijk geprikt wordt.

 

Don’t walk around showing off your diamonds!

Wat ik hiermee bedoel te zeggen is dat je je gouden sieraden, Rolex watches etc lekker in je hotel of appartement moet laten liggen in een kluis en de bezittingen die je zelfs zeer dierbaar zijn zou ik niet eens meenemen op vakantie. Loop ook niet met grote hoeveelheden geld op zak.

Dit is een tip die overigens op iedere vakantiebestemming handig is. Dieven heb je overal. En als toerist straal je uit dat je wat onwetend rondloopt in een vreemde stad. Dus wees als toerist de dieven stapje voor en zorg dat er bij jou niet veel te halen valt.
 

In Ghana is zoveel te doen!! Next time als ik in Accra ben wil ik nog naar het strand, naar Elmina Castle en de Aburi Mountains. Van vrienden die er zijn geweest heb ik gehoord dat de Aburi Mountains supermooi zijn en zeker de moeite waard om te bezoeken. Een bezoek aan Ghana smaakt gewoon naar meer:)
 

Until next time Ghana!

 

Next stop……………….Manchester!

Geschreven door: Raffaela Maraia, werkzaam als stewardess bij een luchtvaartmaatschappij.