• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom verliefd worden op je eigen product dodelijk is

 

 

 

**Als ondernemer ben je creatief en bedenk je de meest geweldige ideeën. Soms zo goed dat je er geen afscheid van kan nemen als de uitwerking anders is dan gewenst of gehoopt. Het is je kindje, je trots, je alles. De truc is van je pronkstuk te houden en niet verliefd er op te worden. Door de roze bril die dan ontstaat, raak je blind voor de feiten en neem je geen objectieve beslissingen meer. De gevolgen hiervan kunnen dodelijk zijn voor je product…**

 

Een van de bekendere waarschuwingen die ervaren ondernemers aan jonge ondernemers geven, is dat je niet verliefd moet worden op je eigen product. Onlangs werd een product dat ik vanuit het niets heb opgebouwd en uitgroeide tot een hit, stopgezet door de samenwerkingspartner. Ondanks dat ik het heb zien aankomen, moet ik eerlijk bekennen dat het me wel bezig houdt. Na bloed, zweet, tranen, inspanningen en de gebeurtenissen die parallel liepen aan deze productie is dat ook niet gek.

 

**Final call**

Twee weken geleden was de laatste editie van de productie. Letterlijk alles wat er mis kon gaan, ging mis. Van afmeldingen van samenwerkingspartners tot het negeren van deadlines. Gelukkig verliep de show goed en was het publiek zeer te spreken over de avond. Al was het qua opkomst voor deze laatste keer precies zoals bij de première en daarmee dus ook het cirkeltje rond.

 

**Knallend debuut**

Een uniek concept met een tweeledige, symbolische waarde. Een maatschappelijke waarde in combinatie met een bijdrage aan ambities. Uit de grond gestampt zonder enige ervaring op dit gebied, werd ik geconfronteerd met grote verantwoordelijkheid om deze productie te dragen. Op de dag van de première kreeg ik te maken met een groots familiedrama, maar moest toch doorzetten.

 

**Twijfels, weerstand en succes**

Een geheel nieuw product dat na haar debuut al twijfels opriep bij de samenwerkingspartner over het al dan niet doorgaan. Door doorzettingsvermogen en wilskracht ging ik telkens weer de strijd aan om het gedaan te krijgen. Na de première was de kop er af en meldden zich langzaamaan mensen die betrokkenheid toonden. Zowel oprecht als vals. Waar de productie voor velen een springplank was, waren er ook kapers op de kust.

 

**Betrokkenheid en loyaliteit**

Het verschil werd zichtbaar in de mate van betrokkenheid. Ego’s, persoonlijke belangen en misbruik kwamen nu in het spel. Het team kwam onder druk te staan met de vele wisselingen ten gevolge. Als creator ontpopte ik me tot bewaker en beschermer van het product. Vooruitgang was moeilijk op die manier, dus moest er een duidelijk teambeleid komen. Of je bent volwaardig lid of je ligt eruit! Keihard, maar noodzakelijk. Je bent nou eenmaal zo sterk als je zwakste schakel.

 

**Tot slot**

Uiteindelijk draait het om cijfers en resultaat en deze spreken altijd duidelijke taal. Hoe mooi het product ook mag zijn, hoe lovend de reacties waren en hoe intens men het ook beleefde… Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Ik ben ongelooflijk moe en berust me nu in het feit dat de keuze voor me is gemaakt, omdat ik het zelf waarschijnlijk niet zou hebben gedaan. Er ligt iets anders op mij te wachten waar ik anders niet aan toe zou komen. Te beginnen op 14 juni… Wil je hier meer over weten? Klik [hier](https://kaf.nl/academie/agenda/seizoen-2017-2018/speakers-night/?q=speaker )!