• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom vooruitgang onmogelijk is zonder actie

Onlangs sprak ik met iemand die me altijd vertelt hoe ze eigenlijk meer wilt halen uit het leven. Ze wilt andere resultaten en uitkomsten bereiken, maar ze denkt of verwacht dat dit zomaar komt aanwaaien. Dat groei en verandering een proces is waar tijd en moeite overheen gaan, lijkt ze minder goed te begrijpen. Dat gegeven geldt niet alleen voor haar, maar voor de meerderheid van de mens. Hoe komt dat en kan je dat doorbreken?

De persoon in deze kwestie had mij gevraagd om haar te bellen zodra ik kon omdat ze iets met me wilde bespreken maar toen ik belde, kwam het niet uit. Vervolgens hoorde ik niets meer van haar en gingen er zelfs weken voorbij. Na een paar weken ontving ik een sms’je met een groet en om een gesprek op te starten, vraag ik hoe haar dagen er tegenwoordig uitzien en wederom blijft het stil. Dit vage gedrag loopt vaak parallel met (zelf)sabotage en staat echte vooruitgang in de weg.

Spanning
Na een paar weken komt er een reactie, die eigenlijk geen reactie is. Ik krijg een ludiek filmpje toegestuurd waarin een grap wordt uitgehaald en verder geen blikken en blozen. Het gemakzucht en de houding van ‘het kan me niets schelen’ ervaar ik als vervelend. Vooral omdat de persoon in kwestie mooie woorden spreekt, maar deze niet naleeft in de praktijk. En als je diegene er op aanspreekt, heb je ruzie en krijg je te horen dat diegene niet van spanning houdt.

Eenzijdig
Als je er niet van houdt, waarom creëer je het dan? Denk je dat je maar onbezonnen je ding kan doen zonder dat een ander daar wat van moet vinden? Het blijkt iets waar meerdere mensen zich schuldig aan maken, maar de schuld wel bij de ander leggen. De uitdrukking ‘de pot verwijt de ketel’ is hierop van toepassing. ‘Als ik het doe, is het oké, maar wanneer een ander precies hetzelfde doet, is het fout’. Dat komt omdat je het van jezelf begrijpt want je hebt erover geredeneerd. De ander ook…

Begrip
Communicatie is makkelijk en er wordt lacherig over gedaan, maar het wordt in de praktijk duidelijk onderschat. De meeste ruzies, conflicten, misverstanden, relatiebreuken en scheidingen kennen hun oorsprong vanuit een verkeerde manier van communiceren. Covey zegt het heel mooi: ‘zorg dat je eerst begrijpt en dan pas begrepen wordt’. Oftewel, als je vragen stelt, krijg je inzicht en duidelijkheid in wat de ander bedoelt en daar kan je dan treffend op reageren en jezelf verduidelijken.

Bereidwillig
Persoonlijk vind ik het belachelijk als mensen zo kortzichtig kunnen zijn. Vooral omdat ik weet dat het anders kan. Aan de andere kant ben ik daar ook achter gekomen door me persoonlijk te ontwikkelen. Echter, het enige wat mij daarin onderscheidt van de andere partijen is dat ik er voor open sta. Open voor groei en verbetering, fouten interpreteren als een kans om vooruit te komen, de angst voor confrontatie te associëren als een spiegel voor mijn zelfbeeld. Mijn standaard ligt kennelijk hoger.

Klagen
Natuurlijk zijn er genoeg mensen die hun standaard ook hoger leggen. Deze problemen treden dan ook alleen maar op wanneer je te maken hebt met anderen wiens standaarden lager liggen. Of het nou om collega’s, vrienden, familie of zelfs je partner gaat, maakt in feite niet uit. Geklaag roept negativiteit op, al dan niet bewust. Het is hetzelfde geklaag dat als sabotage optreedt bij vooruitgang en succes. Daar kan je het beste bij uit de buurt blijven om te voorkomen dat het je ‘besmet’.

Actie!
Omring jezelf met mensen van wie je positieve energie krijgt en je komt lekkerder in je vel te zitten. Wil je weten hoe? Kom naar Personal Power met PassieQ!