• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom zijn er zoveel ‘women only’ evenementen?

De laatste tijd zie ik vaker evenementen voorbijkomen waar alleen het vrouwelijk schoon aanwezig mag zijn. Misschien ben ik een tikkeltje jaloers, maar ik vraag mij soms af of dit soort evenementen daadwerkelijk bijdragen aan de verbetering van de positie van de vrouw.  En hoe zou het zijn om daar als man aanwezig te zijn in het kader van uit je 'comfortzone' stappen? Als wij mannen dit soort bijeenkomsten zouden organiseren, dan was er waarschijnlijk een volksopstand uitgebroken. Het heeft mij wel tenminste aan het denken gezet waarom vrouwen onder elkaar zich willen verenigen om te netwerken met als doel elkaar te 'empoweren'.

Emancipatie

Sinds het begin van de vrouwenemancipatie in Europa rond het jaar 1900 timmeren vrouwen hard aan de weg om het roer om te gooien en te strijden voor gelijke rechten. Op universiteiten zijn er tegenwoordig meer vrouwen dan mannen die studeren, worden kinderen veelal onderwezen door leraressen, bestaat de voltallige staf van de minster van Onderwijs in Suriname uit hoogopgeleide vrouwen en zijn er in sommige landen zelfs speciale parkeerplaatsen voor vrouwen! Toch hoor je nog steeds geluiden dat vrouwen over de hele wereld nog steeds minder betaald krijgen dan hun mannelijke collega in een soortgelijke functie en andere ongelijkheden. 

Hoge posities

De tijden van jaren parttime werk en zorgen voor de kinderen wordt steeds minder. Daarentegen streven vrouwen naar hoge posities binnen de politiek of het bedrijfsleven. Je kan hierbij denken aan de huidige president van Brazilië, mevrouw Dilma Roussef, of de gevolmachtige minister van Curaçao in Nederland, mevrouw Marvelyne Wiels. Deze posities, die voorheen dikwijls door oudere mannen werden bezet, hebben nieuw elan nodig en een vrouw kan daar natuurlijk ook een goede invulling aan geven. Maar om dat soort posities te bereiken heb je nog steeds de steun van je mannelijke collega's of zakenpartners nodig, dus vraag ik mij nogmaals hardop af of deze bijeenkomsten wel nuttig zijn?

'Women only'

Om terug te komen op de 'women only' bijeenkomsten. Meestal wordt er gepropageerd dat door middel van dit soort bijeenkomsten een sterke vuist gemaakt kan worden, je je vrouwelijk netwerk kan uitbreiden en de positie van een vrouw verbeterd wordt. De doelgroep is heel slim gekozen, maar als wij kijken naar succesvolle vrouwen als Oprah(USA), Annemarie van Gaal(NL), Karin Refos(SU) of Francine Swiggers(BE) hebben zij zich door hard werken en de juiste contacten te leggen hun succes kunnen verwerven. Er is geen één specifieke manier om vrouwen dezelfde mogelijkheden te bieden als de man, maar de volgende keer als er een soorgelijke bijeenkomst plaatsvindt, dan is het goed om jezelf de vraag te stellen of dit jou als persoon ook succesvol zal maken.

Dit soort initiatieven zijn heel mooi voor de saamhorigheid en spelen goed in op de trend, maar zijn dit soort evenementen voor 'women only' daadwerkelijk nodig als zij de top willen bereiken?