• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom zitten egoïstische mensen zichzelf in de weg?

In het artikel ‘wat is het geheim van succesvolle relaties’ spreekt Covey over het hoogste niveau van communiceren, oftewel synergie. Dankzij de grote mate van vertrouwen die synergie meebrengt, zijn de oplossingen die worden bedacht beter dan alles wat aanvankelijk werd voorgesteld. En iedereen is daarvan overtuigd. Sterker nog, iedereen geniet van het creatieve avontuur. Er ontstaat een sfeer die zichzelf in stand houdt. Waarom zijn het vooral de egoisten van deze wereld die hierin tekort komen? En waarmee doen zij zichzelf te kort als ze dit niet veranderen?

In het traditionele tijdmanagement is wederzijdse afhankelijkheid in essentie transactioneel. Deze transactionele wederzijdse afhankelijkheid vindt plaats in de dagelijkse omgang met taakverdeling en is meestal op correcte, menselijke principes gebaseerd. Misschien gaat deze dagelijkse omgang efficiënt en soepel en stelt hij alle partijen tevreden, maar het betreft een laag niveau van interactie. De betrokken partijen worden er niet door getransformeerd. Ze groeien en veranderen niet. Er is geen sprake van ware synergie. Er wordt niets nieuws gecreëerd. Wat moet er veranderen?

Kwetsbaarheid
Als je een grotere bijdrage wilt leveren moet je de veilige haven van controle verlaten en je kwetsbaar opstellen. Je gaat hiermee een transformerende wederzijdse afhankelijkheid aan werkelijk synergetisch en creatief is en een zelfstandige kracht wordt. Dit betekent dat deze principes op een hoger niveau gaat ontwikkelen, waarbij je niet zeker weet wat er gaat gebeuren.

Gerelateerd: De 7 eigenschappen van effectief leiderschap

Laat het los, laat het gaan!
Het leven kan werkelijk een avontuur zijn. Je ziet niet wat er achter de volgende bocht ligt. Je weet niet hoe de ander zal reageren. Je neemt risico’s, daarom vraagt het zo een moed. Je moet je comfortabele positie ver achter je laten, je eerdere ervaringen loslaten en je huidige mentoren loslaten. Misschien heb je heel wat voorbeelden die je inspireren, die hun waarde hebben bewezen en jou hebben aangemoedigd. Toch moet je zelf de eerste stap zetten. Je moet loslaten en je ‘achterover laten vallen’. Soms zeggen mensen dat je juist niet kwetsbaar moet opstellen, maar dat is een geval van het woord kwetsbaar anders interpreteren…

De kracht van integriteit
De reden dat we deze stap kunnen zetten ligt besloten in onze unieke, individuele talenten. Door deze stap kunnen we het synergetische geheel creëren, dat zoveel groter is dan de som van zijn delen. In de wederzijdse afhankelijke werkelijkheid hebben we te maken met de ruimte tussen stimulus en respons in anderen én in onszelf. We ontdekken dat we op integere wijze onze unieke menselijke talenten in contact kunnen brengen met anderen en deze kunnen integreren.

Gerelateerd: Relaties en de emotionele bankrekening

Egocentrisch gedrag
Zelfbewustzijn verschaft ons de mogelijkheid ons bewust te zijn van anderen. Omdat we weten hoe we naar ons eigen hart moeten luisteren, zijn we in staat naar het hart van anderen te luisteren. We kunnen uit ons eigen script stappen als een afspiegeling van onszelf te zien, ophouden alles wat zij doen te beoordelen in termen van wat het met onze eigen tijd en wereld doet. We kunnen ophouden hen alleen als hulpmiddel te zien om de dingen voor elkaar te krijgen die wij voor ogen hebben.

Actie
We kunnen de narcistische fase achter ons laten en waarde toekennen aan onderlinge verschillen. We kunnen de wil ontwikkelen om beïnvloed te worden, omdat we weten dat we een onveranderlijke kern hebben, kunnen we veranderen. We kunnen bescheidenheid ontwikkelen en respect voor anderen. We kunnen leren hun zwakheden te zien als mogelijkheden om te helpen, lief te hebben en verschillen te onderkennen.

Gerelateerd: Hoe verhoog je je effectiviteit door cirkels van invloed en vertrouwen?