• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Wanneer is het tijd om te exporteren?

In meerdere artikelen hebben we aangegeven wat de meerwaarde kan zijn voor uw bedrijf als u exporteert naar het buitenland. Naast het verdienen van vreemde valuta kunt u ook uw bedrijfsrisico's spreiden, een grotere afzetmarkt creëren en kennis op doen van zakendoen met het buitenland, wat ten goede kan komen aan uw eigen bedrijfsvoering. U weet nooit wanneer het juiste moment is om aan export te denken, maar wat kunnen goede redenen zijn?

Vraag vanuit klanten
We hebben een tijd de promotie gedaan voor het pindakaasmerk Fosten, beter bekend als Wippy in Suriname, van de handelsmaatschappij L. Willemsberg. Zij zagen de potentie van de Nederlandse markt omdat ze vele berichten via Facebook ontvingen met de vraaag wanneer de pindakaas in Nederland verkocht zou worden. Daarnaast gaf de douane ook aan dat er elke week pindakaaspotten werden verscheept vanuit Suriname naar Nederland via familie en vrienden. Als de vraag naar uw product zo duidelijk is in het buitenland, dan kan het raadzaam zijn om onderzoek te doen en in contact te komen met importeurs, distributeurs of handelsagenten.
 

Dringende behoefte
Soms doet er zich ook een situatie voor waarbij adequaat handelen wordt vereist. Een voorbeeld daarvan is de stroeve handelsrelatie tussen Venezuela en de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao, die deel uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden. Op dit moment is er een handelsblokkade waardoor er geen producten tussen beide gebieden mogen worden geëxporteerd. Denk hierbij aan levensmiddelen zoals fruit en groenten. Deze levensmiddelen zijn natuurlijk essentieel voor een bevolking. Een aantal Surinaamse ondernemers hebben dit ingezien en hebben initiatieven ondernomen om te exporteren naar Curaçao om deze kans te benutten. 

Naar aanleiding van marktonderzoek
U kunt deskresearch toepassen of het combineren met een reis naar het land waarnaar u wilt exporteren. Dit kan bijvoorbeeld door deelname aan een beurs, congres of handelsmissie. Tijdens één van de handelsmissies naar Curaçao kwam het bedrijf Strapitec op het idee om hun producten te assembleren op Curaçao, gebruik te maken van de geografische ligging en voorwaarden en op die manier in de toekomst te exporteren naar Latijns-Amerika.

Kennis en referenties in uw werkveld
Bij export denkt men vaak aan het verhandelen van producten. Als we het breder trekken kunt u in principe ook uw kennis exporteren. Ronnie Antonius van Left Consultancy uit Suriname heeft twee keer deelgenomen aan een handelsmissie naar Curaçao. Van daar uit hebben wij hem in contact gebracht met de Nederlandse Taalunie, waar hij een internationaal onderzoek voor mocht uitvoeren. Naast dat hij heeft bijgedragen aan het onderzoek werd hij ook uitgenodigd bij het presenteren van het onderzoek in België, Nederland en Suriname.

Als u veel kennis heeft binnen uw vakgebied en u kunt dit ondersteunen middels referenties, dan zijn buitenlandse bedrijven zeker bereid om u daarvoor in te huren.

Uitbreiding van uw markt
Mocht u al in een verder stadium zijn met uw bedrijf dan kunt u zich ook inschrijven voor aanbestedingen. Het schrijven voor een aanbesteding neemt in het algemeen veel tijd in beslag, maar het gaat dan vaak ook over grote projecten waar u met uw bedrijf op kunt inspelen.

Wilt u uw kansen ontdekken tijdens de handelsmissies naar Suriname of Curaçao? Klik dan op onderstaande flyer.