• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Wanneer is mijn bedrijf succesvol?

Mijn naam is Chantelle. Ik ben 34 jaar en de trotse moeder van drie prachtige kinderen. Als een ware momtrepreneur [ondernemer en moeder, red.] combineer ik het gezinsleven met mijn eigen bedrijf. Ik ben namelijk oprichtster en eigenaresse van Maid in Full.

 

Goedemiddag beste mensen, Mijn naam is Chantelle en ik ben een control freak! En waarom ook niet? Tenslotte kan niemand voor mijn kindje (Maid in Full) zorgen zoals ik dat kan, toch? Of wel? Er wordt gezegd dat als jouw bedrijf zonder jou niet kan functioneren, dat het dan geen volwaardig bedrijf is. Voor mij is dat moeilijk te verkroppen, want ik houd graag de teugels in eigen handen. In een ideale situatie zou ik mijzelf meerdere malen klonen en op verschillende functies neerzetten. Maar wat zegt dit over mij? Nog belangrijker, wat zegt het over mijn onderneming?

 

Verwarring

Het runnen van een klein bedrijf kan verwarrend zijn. Veel ondernemers zijn slechts succesvol genoeg om rond te komen. De weg voorwaarts is vaak onduidelijk. Moeten zij hun onderneming voortzetten in de hoop op toekomstig succes of gewoonweg sluiten? Wanneer is het moment van de waarheid waarin duidelijk wordt dat een eigenaar van een klein bedrijf succesvol is? Wanneer wordt het duidelijk dat je een goedlopend bedrijf hebt en waar kun je het aan herkennen? Ik ga jou vertellen over een aantal van mijn succesmomenten.

 

De eerste klant

Woohoo!!! Mijn eerste betalende klant! Een betalende klant, iemand die jou betaalt voor jouw product of dienst. Er is voor een ondernemer bijna geen beter gevoel dan een eerste klant die van jouw bedrijf heeft gehoord en vervolgens besluit jouw diensten of product af te nemen. Voor mij gebeurde dat in mei 2015, een aantal weken nadat ik was gestart. Het was tijdens een basketbaltraining van mijn oudste. Ik zat boven op de tribune te kijken naar hem, vol trots keek ik naar mijn grote bink die shot na shot de bal in het basket wist te krijgen, toen ik werd aangesproken. Er werden wat beleefdheden uitgewisseld en vervolgens kwam de vraag. “Maar hey, wat doe jij nou eigenlijk?”.

 

Mijn elevator pitch, een soort verkooppraatje waarmee je de ander overtuigt van jouw kwaliteit, had ik nog niet helemaal onder de knie dus ik sprak vanuit mijn hart en vertelde over mijn passie. Na dit alles te hebben gehoord, was zij zo gecharmeerd en overtuigd van mijn concept dat zij “gisteren” al een Maid wilde die wekelijks voor haar zou schoonmaken. Dat gevoel, die rillingen en het kippenvel dat ik op dat moment kreeg, was onbeschrijfelijk. Tot dat moment wist ik niet zeker of mijn concept aan zou slaan. Een 24uur dienst aan huis die alle taken voor je overneemt en jou daarmee ontlast. Allerlei diensten voor ín en rondom het huis die aan huis kunnen worden geleverd. Het was voor mij bewijs van de levensvatbaarheid van Maid in Full.

 

 

Je verandert het leven van de klant

De meeste ondernemers van kleine ondernemingen streven ernaar om een verschil te maken in de wereld door middel van hun bedrijven. Wanneer een klant schrijft of belt om jou te vertellen dat je een verschil hebt gemaakt in hun leven, is nog een voorbeeld van zo een succesmoment. Met Maid in Full heb ik vele e-mails mogen ontvangen van tevreden klanten die mij vertelden hoe blij ze waren met hun Maids. Niet alleen waren zij blij met hun Maids, maar ook dat er eindelijk een bedrijf is met zo een grote diversiteit aan diensten en flexibiliteit.

 

Mond-tot-mond-reclame

Eén van de grootste complimenten die je kunt ontvangen is wanneer een klant iemand anders verwijst naar jouw bedrijf. Wanneer je je aanmeld voor één van de vele diensten van Maid in Full, dien je ook aan te geven hoe je bij Maid in Full terecht bent gekomen. Het moment dat zo een aanmelding binnenkomt en leest: “via een vriend of vriendin of ik ben doorverwezen door één van jullie klanten”, is genoeg om een vreugdedansje te doen.

 

Klanten vinden jou!

Mensen die je niet kent en nooit hebt gesproken willen jouw diensten of producten afnemen! Een ander succesmoment voor mij was toen er steeds meer mensen belden of zich aanmeldden voor een Maid, mensen de ik nooit had gezien of gesproken. Zij hebben online een zoekopdracht gedaan vonden mijn bedrijf. Het idee dat een willekeurige vreemde mijn diensten wilde afnemen zonder überhaupt iets te weten van mij of onze werkwijze, was voor mij een bevestiging dat ik goed bezig was.

 

Jouw bedrijf genereert geld tijdens jouw afwezigheid

Als jij op vakantie gaat of je bent tijdelijk beschikbaar en jouw bedrijf brengt nog klanten en geld binnen, dan betekent dat, dat je een bedrijf hebt opgebouwd en niet alleen maar áán jouw bedrijf werkt. Ik was enige tijd geleden wegens mijn gezondheid genoodzaakt wat gas terug te nemen. Iets wat ik verschrikkelijk vond. Ik begon spontaan te zweten bij de gedachte dat ik er niet zou kunnen zijn om alles naar mijn hand te zetten. Ik had echter geen keus maar na gehospitaliseerd te zijn, kwam ik er gauw genoeg achter dat ik een wel geoliede machine had, die zelfs ten tijde van mijn afwezigheid geweldig functioneerde. Mijn team deed precies waar het goed in was, en overtrof al mijn verwachtingen.

 

Weet dat je niet alleen bent

Besef dat veel al dan niet alle ondernemers, tegen dezelfde obstakels aanlopen. Het is moeilijk om jouw ‘kindje’ uit handen te geven. Het is niet perse dat je controle moet hebben, het is dat je zoveel tijd, bloed, zweet en tranen hebt geïnvesteerd om jouw bedrijf te kneden tot wat het is of zal worden. Het idee dat iemand jouw visie niet kan vertalen of jouw handelswijze kan nabootsen en daardoor een ontevreden klant kunt krijgen, is in onze ogen het ergste wat kan gebeuren. Hierop zeg ik, geloof in je eigen hebben en kunnen, geloof in jouw concept. De mensen die jij hebt gekozen om jouw droom te realiseren zijn tenslotte zorgvuldig door jou geselecteerd. Geloof dat jij ze alle middelen hebt gegeven om het beste uit zichzelf te halen. Behandel je team zoals jij je beste klant zou behandelen en zij zullen voor jouw bedrijf zorgen!

 

Je bereikt een positieve cash-flow

Deze heilige graal ook bekend als positive cash-flow (kasstroom) is een term in de bedrijfseconomie, waarmee bij een onderneming de in- en uitstroom van liquide middelen bedoeld wordt. De netto kasstroom is het verschil tussen de ontvangsten en uitgaven gedurende een bepaalde periode of voor een bepaald project. Positive cash-flow geeft jouw bedrijf de tijd om te slagen en haar winst te herinvesteren voor toekomstige groei.

 

Na een aantal maanden genereerde Maid in Full genoeg inkomsten, zodat ik mijzelf een salaris kon veroorloven. Niet alleen kon ik mijzelf uitbetalen, maar maakte ik ook winst. Hiermee kon ik een reserve opbouwen die ik later kon herinvesteren in Maid in Full. Ik had iets om op terug te vallen. Dit gaf mij gemoedsrust, het idee dat ik rustig kon ademen, niet meer zoveel hoefde te piekeren omdat ik een plan B, C, D enzovoort had om op terug te vallen indien nodig.

 

Je weigert klanten

Dat moment dat je klanten los kunt laten, omdat die niet winstgevend zijn of de samenwerking moeizaam verloopt. Toen ik pas begon, begon ik met het idee dat ik mijn eerste jaar van Maid in Full geen winst zou creëren. Het ging mij er meer om dat ik klanten binnenhaalde en de klanten die ik binnenhaalde zo goed mogelijk assisteerde. In een aantal gevallen accepteerde ik klanten aan wie ik niet verdiende met het oogmerk op doorverwijzingen die uiteindelijk wél winstgevend zouden worden. Wat ik ook zag gebeuren, was dat ik bepaalde gedragingen accepteerde die ik in mijn privéleven niet zomaar zou pikken. Het moment dat Maid in Full winstgevend werd, betekende dat ik selectief kon zijn wat betrof mijn klanten. Het gaf mij de vrijheid te kiezen met wie ik wilde samenwerken, maar vooral met wie niet.

 

Je begint op te vallen bij de juiste mensen of media

Een nieuwsartikel of radio optreden helpt om het woord te verspreiden en creëert nog meer ‘gelovers’. De allereerste keer dat ik werd benaderd voor een artikel in een online magazine naar aanleiding van Maid in Full en mijn positie, viel ik bijna van mijn stoel. Kort daarna werd ik via LinkedIn benaderd door een award-winning ondernemer. Ik kon niet geloven dat little ‘ol me werd opgemerkt. Doordat ik zo actief ben op social media en mijn aanwezigheid kenbaar maak, kwam ik niet alleen in het vizier van potentiële klanten, maar ook van de media en mensen die mij verder zouden kunnen helpen in mijn reis om van Maid in Full een begrip te maken in Nederland.

 

Tot slot

Ondernemerschap is verglijkbaar met student zijn;  je leert door te vallen en opstaan. Je hoeft niet constant perfect te zijn, maar zoveel mogelijk van jouw ervaringen leren. Dus het maakt niet uit in welke fase jouw bedrijf zich bevindt, zie elke les als een cruciale meting van jouw succes. Wanneer je beter weet, zul je ook beter doen en vervolgens meer successen boeken.

 

Ik hoop dat deze tips jouw zullen helpen bij jouw volgende onderneming. Wat waren jouw succesmomenten als ondernemer? Deel jouw tips en tricks met mij.

 

Voor meer momtrepreneur tips en wijsheden, volg mij dan via Facebook waar je ook terecht kunt voor vragen of als je zelf tips hebt.