• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Wat de enige grootste reden is om je startup te laten slagen

‘Iedereen heeft een plan, totdat ze een klap in het gezicht krijgen’ ~ Mike Tyson

Een gevleugelde uitspraak van ‘Iron’ Mike Tyson. Hij bedoelde hiermee dat het leuk is om een plan te hebben, maar dat alle planning wegvalt als je in een struggle zit en letterlijk moet vechten om te winnen. Zo is het ook met het starten van een onderneming. Je hoort vaker mensen zeggen dat het zwaar is en dat het met vallen en opstaat gaat. Jaarlijks zijn er vele starters, maar er is ook enorm veel uitval van startende ondernemers. Éen op de drie stopt binnen een jaar. Bill Gross deed onderzoek naar het verschil tussen een slagende en falende startup. Benieuwd naar de enige grootste reden om succesvol je bedrijf op te starten?

Bill Gross heeft in 20 jaar 100 startups opgezet waarvan sommige succesvol en vele ook niet. Hij betrok alle 100 startups in zijn onderzoek en daarnaast ook 100 startups die hij niet zelf opzette, zoals YouTube en Uber. Hij stelde aan de hand van vijf sleutelfactoren voor een succesvolle startup, een rangorde vast om zo tot een conclusie te komen. Uiteindelijk vond hij die ene factor die boven de andere uitsteekt. Deze verraste hem….

 

De grote 5
Bill is al vanaf zijn 12e ondernemer en vindt startups geweldig omdat het in zijn beleving de beste manier is om iets voor de maatschappij te kunnen doen. De vindingrijkheid en creativiteit maken ze interessant en leveren vaak ook werkgelegenheid op. Maar als startups zo geweldig zijn, waarom falen er dan zoveel? Bill ging op onderzoek uit aan de hand van de vijf essentiële elementen die leiden tot succes en kwam tot de volgende rangorde:

1) Timing (42%)

2) Team 32%

3 Idee

4) Businessmodel (24%)

5) Fondsen (14%)

Voorbeelden
Bill verklaart dat de factoren nummer 4 en 5 niet zo gek zijn. Je kan namelijk starten met ondernemen zonder businessmodel en er eventueel later één maken. Ook fondsen zijn niet van doorslaggevend belang, want als jouw bedrijf een grote aantrekkingskracht kent (Facebook) dan staan investeerders voor je in de rij. De verrassende nummer 1, timing, kan aan de hand vanvoorbeelden worden uitgelegd.

 

AirBnB is een megahit, terwijl mensen van nature schuw zijn om een persoonlijke ruimte te verhuren aan een vreemde. AirBnB kende echter een goede timing, want tijdens de crisis hadden mensen extra geld nodig en stonden ze er wel voor open.

Dat geldt ook voor Uber. Tijdens de crisis zochten chauffeurs ook naar extra geld. Bij YouTube was het weer anders, want er waren voor YouTube andere sites waar je online tv of film kon kijken. Het is alleen zo dat in die tijd de bandbreedte niet toereikend was om het vlekkeloos te laten verlopen. Nadat Adobe het probleem om videocontent online te kijken had opgelost, werd YouTube gelanceerd.

 

Het mysterie van de wagon
Nu je de nr.1 reden om te slagen met je startup kent, is het ook goed om het mysterie van de wagon te leren kennen. De opstart van je bedrijf kent hoge pieken en diepe dalen en zijn van tijd tot tijd niet fijn. Daar moet je doorheen en juist om die reden is het van essentieel belang dat jij jezelf omringt met positieve mensen. Dat heeft te maken met het mysterie…

 

‘Wanneer je als persoon gericht bent op succes, dan is het alsof je denkbeeldig een wagon een heuvel op trekt. Aan de wagon zit een heel dik touw vastgebonden en dat touw zit om je middel waarmee je de wagon continu de heuvel optrekt. Jij bent de enige met het touw en dus helemaal alleen verantwoordelijk voor je wagon. Om de wagon de heuvel op te kunnen trekken, heb je mensen nodig. Gelijkgestemden, mensen die je in loondienst hebt, mensen met wie je een partnership bent aangegaan etc.  Het ding is alleen dat jij als enige verantwoordelijk bent en er dus zeker van moet zijn dat iedereen die op je wagon zit, een bijdrage levert om de wagon de heuvel op te krijgen. Iemand moet een voet uitsteken en zo de wagon vooruit stuwen, een ander gaat duwen, een derde persoon stapt van de wagon om het pad vrij te maken etc. Na verloop van tijd zullen er mensen op je wagon komen, terwijl ze geen waarde hebben. Ze nemen plaats op je wagon en maken het zichzelf heel comfortabel en ineens trekken ze hun voet in. Nu zitten ze op je wagon om gereden te worden, waardoor het voor jou zwaarder wordt om de wagon de heuvel op te trekken’.

Moraal van het verhaal is dat je ervoor moet waken dat je geen mensen op je wagon laat zitten die geen bijdrage leveren om de wagon richting het einddoel te krijgen. Dan til je dood gewicht. Of het nou familie, vrienden of collega’s zijn, zorg er voor dat de mensen zonder waarde uit je buurt blijven.