• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Wat de kracht is van ‘Flink Zijn’ wordt getoond door zanger Brace bij The Voice of Holland

Afgelopen vrijdag eindigde The Voice of Holland met een mooi, ingetogen en vooral krachtig stukje televisie. Zanger Brace was aan de beurt voor zijn ‘blind audition’ en dat was bijzonder om meerdere redenen. De jongen die op zijn 17e een hit scoorde met Lange Frans en Baas B is een man geworden. Met het nummer ‘Flink zijn’ kreeg Brace de zaal stil en de juryleden al omgedraaid na de 1e 2 zinnen. Zonder er wellicht bij stil te staan heeft Brace afgelopen vrijdag veel mensen hoop en inspiratie gegeven. Waarom heeft zijn auditie zoveel losgemaakt?

Na de hit ‘Moppie’ ging het erg hard met Rachid MacDonald, de echte naam van Brace. De geboren Indonesiër met Surinaamse roots ging een samenwerking aan met Ali B en brak definitief door met ‘Ik ben je zat’. Dat succes in zowel positieve als negatieve zin veel met een mens kan doen is al jaren bekend, maar toch wist John de Mol dat afgelopen vrijdag erg mooi neer te zetten.

Totaalplaatje
Brace introduceerde zichzelf wat herkenning bij het publiek opriep met beelden van de clip ‘Moppie’. Daarna ging het over de vechtende, ruziënde, blowende losgeslagen tiener die veel te vroeg werd blootgesteld aan de keerzijde van succes met zijn gevangenisstraf als dieptepunt. Met zijn deelname aan The Voice recht hij zijn rug en pakt net als toen met ‘Moppie’ het publiek weer in. Welkom terug Brace!

Lofzang
De reacties op Facebook en Twitter, de artikelen in regionale en landelijke kranten, de 450.000 keer bekeken auditie op Youtube… Het zijn allemaal wapenfeiten die de auditie van Brace als gevolg hebben. ‘Hij ontroert het publiek met het toepasselijke nummer Flink Zijn’ is een voorbeeld van de kreten die de revue passeren. Ook het feit dat mensen keer op keer weer kippenvel krijgen bij het opnieuw bekijken van de auditie. Coach Marco Borsato prijst Brace na afloop de hemel in nadat hij het publiek al opzweept om voor Brace te gaan staan. Misschien nog kenmerkender is de reactie van Ali B als hij ziet wie er staat te zingen nadat hij is omgedraaid…
 

Ik ben je zat
Het nummer waarmee Ali en Brace doorbraken in Nederland. Sindsdien deden ze veel samen zoals ‘Leipe Mocro Flavour’ en de theatertour van Ali. Dit laat Ali ook doorschemeren tijdens zijn reactie op de auditie van Brace. ‘Een moeilijke jongen in wie ik altijd ben blijven geloven’ aldus Ali B. Toen Brace in de gevangenis zat heeft Ali hem niet bezocht, maar wel financieel gesteund zegt Brace. Dat vertrouwen wil hij nu uitbetalen, verklaart Brace zijn keuze voor Ali ondanks mogelijke reacties van ‘doorgestoken kaart ’. Een dapper besluit.

Inspiratie
Marco en ook presentator Martijn Krabbe spreken van lef en respect, dat Brace als toch wel gevestigde naam zich kwetsbaar opstelt en gewoon weer mee doet met de show. Niet zozeer vanwege zijn zangtalent, want daar kan je simpelweg niet omheen, maar puur omdat Brace dit signaal gewoon zegt ‘ja, ik heb negativiteit meegemaakt maar ik vind het mooi om te laten zien hoe ik ermee ben omgegaan en mezelf weer uit het slop heb getrokken.’. Het is die boodschap waar wat mij betreft de echte kracht van Brace in schuilt. En dan toch op ingetogen wijze een nummer zingen die makkelijk als symbool kan worden gezien voor zijn persoonlijke ‘struggle’.