• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Wat houdt de 5-uursregeling in die Oprah Winfrey, Bill Gates en anderen toepassen?

De top businessleiders spenderen minimaal vijf uur per week aan bewust leren. Er is een filosofie over 10.000 uur met iets bezig zijn om daar meester in te worden. Echter, ik las onlangs een artikel van mensen die onderzoek deden naar de 10.000-uursregeling en het schijnt dat het per veld verschilt hoeveel tijd je kwijt bent aan oefenen om wereldklasse te worden. Hoeveel tijd dan?

De afgelopen tijd heb ik de persoonlijke verhalen van wereldwijd geadoreerde businessleiders verkend, waaronder Elon Musk, Oprah Winfrey, Bill Gates, Warren Buffet en Mark Zuckerberg. Ik wilde begrijpen hoe zij de principes van bewust leren toepassen. Dit is natuurlijk geen officiële studie, maar meer modelleren van rolmodellen wat een verrassend patroon onthult. Veel van deze leiders hebben hun gehele carrière, ondanks hun extreem drukke programma, minimaal een uur per dag gereserveerd voor hun activiteiten op het gebied van bewust leren. Vandaar de 5-uursregeling. Hoe passen de beste leiders de 5-uursregeling toe? Dat doen ze in drie gebieden.

1. Lezen
Oprah Winfrey zweert bij boeken en had op een gegeven moment zelfs een rubriek in haar show ‘Oprah’s Boek van de Maand-club’. Ook andere ondernemende miljardairs houden er extreme gewoontes op na. Warren Buffet leest vijf à zes uur per dag aan kranten en bedrijfsrapporten. Bill Gates leest 50 boeken per jaar, Mark Zuckerberg leest twee boeken per week, Elon Musk groeide op met het lezen van twee boeken per dag, Mark Cuban leest meer dan 3 uur per dag, enfin… Het punt is duidelijk.

2. Reflecteren
Zelfreflectie en ‘thinking time’ maken ook onderdeel uit van de 5-uursregeling. Jack Dorsey (CEO van Twitter) doet niet anders, Jeff Weiner (CEO van Linkedin) twee 2 uur ‘thinking time’ per dag in en Ray Dalio (CEO Bridgewater Associates) heeft zelfs een login systeem om zijn fouten te registeren en te delen met al zijn employees. Vervolgens plant hij een vergadering om de oorzaak te vinden met zijn team. Als je zelf met anderen wilt reflecteren wat je geleerd hebt, meld je aan voor deze Facebookgroep.

3. Experimenteren
Uiteindelijk neemt de 5-uursregeling de vorm aan van snel experimenteren. Benjamin Franklin deed dat met zijn mastermindgroep (The Junto), van Google is bekend dat ze employees 20% van hun werktijd toestaan om te experimenteren met nieuwe projecten en ook Facebook moedigt dit aan. Zelfs het genie Thomas Edison testte mogelijke oplossingen één voor één. Conclusie: pas wat je leert toe in de praktijk om het zinvol te maken.

De kracht van de 5-uursregeling: verbeteringsgraad
Mensen die deze regeling toepassen, lopen behoorlijk voor. Verwar het idee van bewust leren niet met gewoon hard werken. De meeste professionals focussen zich op productiviteit en efficiency en niet op verbetering. Het resultaat van vijf uur per week spenderen aan bewust leren is dat jij je al snel zal onderscheiden. In de praktijk heb ik ook ondervonden dat jezelf ontwikkelen, zorgen dat je beter wordt en leren hoe je dingen moet doen, behoorlijk wordt onderschat. Mensen lijken de waarde van in het diepe springen te overwaarderen, omdat de meeste die de sprong nemen, verdrinken. Het is efficiënter en waarde verhogend om bewust vaardigheden te verkrijgen en te ontwikkelen.

Bekijk de 5-uursregeling op dezelfde manier als het sporten
Ga voorbij aan het cliché ‘een leven lang leren is goed!’. Het is effectiever om een minimale hoeveelheid te bepalen die een gemiddeld persoon per dag moet besteden aan het leren. Dat is duurzamer en leidt eerder tot een succesvolle carrière. Net zoals we een minimum aanbevolen dosering vitamines, lichaamsbeweging en stappen per dag hebben voor een gezond fysiek leven, zo zouden we ook rigoureuzer te werk moeten gaan over hoe we in deze informatiemaatschappij een minimale dosis per dag aan bewust leren moeten nemen voor een gezond economisch leven.

 

Actie!
De effecten op de lange termijn van NIET leren zijn net zo verraderlijk als de effecten op de lange termijn van een ongezonde levensstijl. Begin met het lezen van één boek per maand. Deel het aantal bladzijdes door het aantal dagen van die maand en zie dat je bij een boek van 300 bladzijdes in 30 dagen op zo een 10 bladzijdes per dag komt om te lezen. Dat moet lukken toch?