• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Wat is het geheim van succesvolle relaties?

Covey was een slimme man. Zijn literatuur over de 7 eigenschappen heeft vele bedrijven en managers geholpen om beter en effectiever te presteren. Volgens Covey is er een schema dat een perfecte illustratie geeft van hoe sterk vertrouwen gerelateerd is aan verschillende niveaus van communicatie. Zowel zakelijk als in privésferen is communicatie ongelooflijk belangrijk voor het behalen van doelen. Je hebt vast wel eens gehoord dat communicatie in relaties onmisbaar is. Hetzelfde geldt voor op het werk of in business, maar wat bedoelt Covey nou met die niveaus?

In de corporate wereld werken mensen samen als collega’s en in teams. Per team moeten de leden van dat team met elkaar samenwerken om tot een gezamenlijke prestatie te komen, maar dit gebeurt in de praktijk niet altijd. Als je erover nadenkt kan je concluderen dat de communicatie niet goed is verlopen. Hoe kan je in kaart brengen of de communicatie van jouw team goed is of niet? Hetzelfde geldt voor ondernemers in contact met hun relaties.

Niveaus van communicatie
Zet bijv. vertrouwen uit tegenover samenwerking. Als het niveau van vertrouwen en samenwerking laag is, zal de communicatie gereserveerd verlopen. Het gevolg hiervan is dat er een relatie ontstaat met 1 winnaar en 1 verliezer (win-verlies situatie). Bij een middelmatig vertrouwen en samenwerking zal de communicatie met wederzijds respect verlopen, waarbij de partijen bereid zijn tot compromissen. Echter, als het niveau van vertrouwen en samenwerking hoog is, dan verloopt de communicatie synergetisch. Het gevolg is dat er een relatie ontstaat waarbij beide partijen winnen, de klassieke win-win situatie.

Benieuwd naar het boek van Stephen Covey? Klik hier.

Het laagste niveau
De communicatie is kenmerkend voor een gebrek aan vertrouwen. Het contact is gereserveerd en veilig. Het taalgebruik is vaak juridisch verantwoord. Men dekt zich aan alle kanten in en zoekt naar nauwkeurige formuleringen en ontsnappingsclausules voor het geval de zaak misloopt. Deze vorm van communicatie leidt alleen maar tot winnen-verliezen of verliezen-verliezen. Hij is niet effectief en geeft alleen maar meer reden tot reserves.

Het middelste niveau
Dit is communicatie op basis van respect. Op dit niveau communiceren redelijk volwassen mensen met elkaar. Ze respecteren elkaar en willen de kans op een vervelende confrontatie vermijden. Daarom verloopt hun contact beleefd, maar niet empathisch. Respectvolle communicatie voldoet bij contacten tussen onafhankelijke mensen en zelfs in relaties van wederzijdse afhankelijkheid, maar creatieve mogelijkheden zijn er nauwelijks. In een verhouding van wederzijdse afhankelijkheid sluit men meestal een compromis. Een compromis wil zeggen: 1 + 1 = 1,5. Beide partijen geven en nemen. Het contact is niet gereserveerd of veilig, het is ook niet agressief of manipulatief. Het is oprecht en respectvol, maar het is niet creatief of synergetisch. Het resultaat is een afgezwakte vorm van win-win.

Het hoogste niveau
Op dit niveau is communicatie synergetisch. Dit betekent 1 + 1 = 8 of 16 of zelfs 1600. Dankzij de grote mate van vertrouwen die synergie meebrengt, zijn de oplossingen die worden bedacht beter dan alles wat aanvankelijk werd voorgesteld. En iedereen is daarvan overtuigd. Sterker nog, iedereen geniet van het creatieve avontuur. Er ontstaat een sfeer die zichzelf in stand houdt.

Gerelateerd: Hoe verhoog je je effectiviteit door cirkels van invloed en vertrouwen?