• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Wat is het verband tussen sociale relaties en gezondheid, geluk en langer leven?

Mensen met sterke en brede sociale relaties zijn gelukkiger, gezonder en leven langer. Nauwe relaties met familie en vrienden bieden liefde, geven diepere betekenis, bevordering en verbetering van onze gevoelens van eigenwaarde. Bredere netwerken geven je een gevoel van verbondenheid. Dus actie ondernemen ter versterking  van onze relaties en verbindingen te bouwen is essentieel voor ons geluk. Of deze verbindingen met onze partners, families, vrienden, collega's, buren of mensen in onze bredere kennissenkring betreffen maakt niet zo veel uit.

 

Chris Peterson, een van de oprichters van positieve psychologie omschrijft het gewoon als: "Andere mensen maken het verschil ". Geleerden en wetenschappers zijn het eens over het centrale belang van relaties voor ons welzijn en ons geluk.

 

Het effect

Vele studies hebben aangetoond dat zowel de kwaliteit als de kwantiteit van sociale relaties een positief effect op zowel onze gezondheid en levensduur als ons psychologische welzijn hebben. Geen  nauwe persoonlijke banden hebben vormt  hetzelfde niveau van risico voor de gezondheid als roken of obesitas! Een netwerk van sociale relaties op verschillende niveaus en sociale steun verhoogt onze immuniteit tegen infecties, verlaagt het risico van hart- en vaatziekten en geestelijke achteruitgang naarmate we ouder worden.

 

Welzijn

Nauwe, veilige en ondersteunende relaties zijn het meest belangrijk voor ons welzijn, of deze met onze man, vrouw, partner, familieleden of vrienden zijn, maakt niet uit. Onderzoek toont aan dat de kwaliteit van onze relaties het belangrijkst is. Bijvoorbeeld:

  • Het samen ervaren van positieve emoties
  • openlijk kunnen praten en begrepen worden
  • het gevoel van ondersteuning geven en krijgen
  • activiteiten en ervaringen delen.

Concluderend kunnen we stellen dat er een verband bestaat tussen geluk en relaties. Niet alleen dat relaties ons gelukkiger maken, maar gelukkige mensen hebben ook meer en betere relaties. Door te werken  aan je relaties word je gelukkiger  en werken aan ons geluk is goed voor onze relaties. Zo creëer je de essentie van onze leven: geluk, gezondheid en meer liefde.

 

Hoe zit het met jouw geluk?