• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Wat is het verschil tussen Moeder Gans en Hendrik beest?

Je bent ambitieus. Je wilt stappen maken in je carrière. Die stap hogerop ligt binnen handbereik. Je besluit ervoor te gaan omdat je die kans krijgt, ondanks dat je ‘happy’ was in de rol die je had. Een nieuwe uitdaging is altijd spannend en je weet nooit hoe het zich ontwikkelt. En dan ineens… BENG! Een keiharde klap in het gezicht. Je verliet Moeder Gans en kwam terecht bij Karel Klootzak of Hendrik Beest! Er is een spel met je gespeeld en jij moet de consequenties dragen. Klinkt dit je bekend in de oren of zie je het meer als een fabeltje?

 

Ik heb het meegemaakt en deel het nu met jou. Misschien helpt het jou om te voorkomen dat het jou ook overkomt… Er zijn mensen die al heel vroeg weten wat ze willen. Ze doorlopen de middelbare school, kiezen een passend profiel, weten wat voor vervolgopleiding ze gaan doen en vinden werk binnen het vakgebied waar ze voor zijn opgeleid. Echter, er is een overgroot gedeelte (wereldwijd) van jongeren die het nog niet weten. Dat is ook niet zo gek, want wij mensen weten over het algemeen niet wat we willen. In mijn ogen is de beste manier om daar achter te komen door eerst praktijkervaring op te doen bijv. door reizen, onbetaalde stage, vrijwilligerswerk of een bijbaantje naast je school, gericht op iets wat je wil leren. Zo neem jij het initiatief in handen en voorkom je dat mensen een spel met jou spelen.

Opleiding
Toen ik moest nadenken over een vervolgopleiding na de HAVO heb ik vele open dagen bezocht van diverse scholen en opleidingen. Eerst zou ik naar de Haagse Hogeschool voor de opleiding Hogere Europese Beroeps Opleiding. Een hele gave studie met mooie vooruitzichten. Ik neem het mijn vader niet kwalijk dat hij me deze opleiding pitchte, want het was een hele interessante keuze. Toen kwam de dag dat we met school verplicht naar een open dag moesten. Daar begon de keuze al. Je moest vanuit de decaan al oriënteren welke school je interesse had. De Haagse Hogeschool zat daar niet tussen, dus ik koos voor wat anders, namelijk de Hogeschool Holland (die vandaag de dag INHOLLAND heet).

Open Dag
De school stal mijn hart. Er hing zo een fijne vibe en energie daar en ik was verkocht. Ik had zo een leuke tijd en mocht kiezen van welke opleiding ik de oriëntatiebijeenkomst wou bijwonen. Het werd Communicatie en het voelde als een natuurlijke match. Het had te maken met mijn basiseigenschap om boodschappen over te brengen. Dit ben ik vervolgens gaan uitzoeken, analyseren en vergelijken met de HEBO en de mogelijkheden die de opleiding Communicatie me boden spraken me meer aan.

Geslaagd
Nadat ik afgestudeerd was en terug keek op de opleiding had ik niet meer het fijne gevoel als toen ik net begon. De opleiding viel toch tegen en mijn mogelijkheden waren er ineens niet meer. Ondanks dat ik zo goed onderzoek had gedaan. Net als vele anderen die geen werk konden vinden ter aansluiting op hun studie, ben ik uitgebreider gaan zoeken en kwam terecht in een heel ander vakgebied: Werving & Selectie.
 

Match
Het bleek een goede match. Ik kon mijn ei erin kwijt en zag in dat ik mensen kon helpen door wederom voor verbinding te zorgen. Boodschappen overbrengen, mensen helpen hun potentie te benutten. Ik besloot om in dit vakgebied te bouwen aan mijn carrière en dat ging goed. Als Recruiter voelde ik me als een vis in het water. Noem het een natuurlijk talent, aangezien ik geen vooropleiding op dat gebied had. Geen Human Resource Management of Personeel & Organisatie. Enkele jaren later zag ik in dat als ik verder wilde, dat het handig was om me bij te laten scholen. De functie van HR Adviseur was de meest logische stap.

Stap hogerop
De thuisstudie HRM leek vruchten af te werpen. Ik kreeg nadat ik mezelf in 2010 als doel had gesteld om HR Adviseur te worden na 4 jaar eindelijk de kans. Binnen de organisatie waar ik toen werkzaam was als Recruiter had ik een goede staat van dienst, waardoor ik me een stap hogerop mocht bewijzen. Het sollicitatiegesprek verliep immers goed en ondanks dat ik geen passende vooropleiding had, kreeg ik de baan want mijn praktijkervaring zou me er zogezegd doorheen slepen… Toch?

 

Wat ik op dat moment niet wist, was dat de functie eigenlijk veel te zwaar voor mij was. Zo zwaar dat ik me niet kan voorstellen dat mijn ervaren manager dat niet door had. Hoe kan je in de ogen van zo een ervaren persoon geschikt worden bevonden, terwijl er in de praktijk cases lagen te wachten die zelfs voor een ervaren HR Professional pittig zijn? Achteraf verdenk ik hem ervan dat hij onder druk stond en daardoor te snel ja heeft willen zeggen. Toen ik uit mijn functie werd ontheven kwam mijn vacature open te staan en werd er om 5 jaar werkervaring gevraagd als HR Adviseur. Dan heb je de 1e keer je huiswerk niet gedaan.

 

Actie!
Enfin, dit soort lessen maken we allemaal wel eens mee. Je hebt het soms nodig om een les te leren die je in latere carrière goed van pas komt.