• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Wat is jouw ultieme rol in het leven?

Wat is jouw ultieme rol in het leven? Deze vraag stel ik mezelf en anderen al enige tijd. Wat is jouw rol en hoe komt deze tot uiting? Als jij je rol al kent, wat was dan het moment dat je wist wat deze inhield en hoe wist je deze in te zetten naar een droomleven? Iets voor jezelf te creëren of voor anderen, iets waar werkelijk voldoening uitgehaald kan worden?

Juiste tools
Als presentatie- en personal branding expert is dit waar ik dagelijks met mensen aan werk. Door ze op de juiste wijze te coachen en de juiste tools te geven, leren ze deze vragen te beantwoorden om hiermee aan de slag te gaan. Hoe kan jij jezelf of een produkt presenteren als je eigenlijk niet eens weet wie je zelf bent? En hoe kun jij je eigen rol prominent gaan neerzetten?

Wanneer ik het heb over presenteren, dan heb ik het niet alleen over je professionele leven. Juist in je privéleven wil jij jezelf ook op de juiste wijze laten zien. Op die manier creëer je relaties die overal in positieve zin zullen doorwerken. Heb jij weleens het gevoel gehad zoals de foto hierboven uitstraalt? Helemaal in je element?

Soul searching
Deze foto werd van mij op Curaçao gemaakt waar ik twee jaar heb gewoond om aan 'soul searching' te doen. Om precies te zijn wilde ik mezelf heruitvinden. Van jongs af aan heb ik geweten wat ik wilde doen en heb ik vanuit mijn passies kunnen leven en kunnen werken. Het heruitvinden was nodig om een tweede leven voor mezelf te creëren met nieuwe ambities en passies die ik nog wilde definiëren.

Nu weet ik dat dit voor heel veel mensen niet is weggelegd. Leven vanuit passie en werkelijk doen wat jij wilt doen, of beter gezegd, datgene doen waarvoor jij hier op aarde bent neergezet. Jouw ultieme rol. Deze rol geeft je direct het gevoel dat je leeft. Het geeft je energie in plaats van dat je de energie kwijtraakt. Is dat niet waar we allemaal naar op zoek zijn? Je zo te voelen? En toch is het vaak zo lastig het te ontdekken of vast te houden.

Wat houdt je tegen jouw ultieme rol te vervullen en te mogen 'spelen'?
Nu ga ik er voor de makkelijkheid even vanuit dat het voor veel mensen lastig is de rol te vinden en uit te dragen. Natuurlijk is dat ietwat kort door de bocht, maar niet voor niets bestaan er duizenden boeken over het vinden van je ware ik, 'het geluk' of manieren om te leven vanuit de essentie van jezelf of 'het bestaan'. Meestal komen we niet tot de kern tot deze rol/essentie omdat we last hebben van angst. Angst is wat ons tegenhoudt in het leven en waar veel te veel energie en tijd naar toe gaat, meer dan het verdient.


Zie hierboven mijn lezing over dit onderwerp tijdens ZZPtalks te Rotterdam

Het zijn de belemmerende overtuigingen die ervoor zorgen dat je niet het leven of werkleven leidt wat jij zou willen. Hoe zonde is het dat we er vaak jaren -soms een half mensenleven- over doen om ervoor te gaan of uit te vinden wat we werkelijk willen doen.

De rol die we onszelf toekennen 
Vandaag was ik aan het werk met een personal coaching en vroeg aan een aantal collega ondernemers deze vraag: wat is jouw rol in het leven? Het leuke is en tevens het verrassende dat vrijwel iedereen antwoordde mensen te willen helpen. Mensen verder te willen brengen. Wanneer jij denkt aan jouw rol , jouw ultieme rol in het leven? Wat is dan wat het eerste bij je opkomt en hoe ziet dat eruit?

Denk je aan je droombaan of aan wat deze baan kan opleveren. De uitkomst of aan de resultaten? Denk je aan de beperkingen of aan de mogelijkheden? Denk je überhaupt over deze vragen na of ben je meer iemand die het leven neemt zoals het komt? Rollen die wij als mensen eigenlijk allemaal op één of andere manier vervullen zijn die van:

• motiveren • inspireren • beslissen/ leidinggeven • verzorgen • verbinden • coordineren • specialiseren • groepsdenken 

De laatse vragen die ik je nu wil stellen zijn: In hoeverre komt deze rol authentiek en oprecht tot uiting? Of in hoeverre is deze rol vanuit het ego ontstaan? Wat zou je nog willen leren van de rollen die jij niet vervult.
 

De reden dat ik in dit artikel een aantal vragen stel is om je bewuster te maken van het feit dat we allemaal een rol hebben. En vooral te zien dat iedereen zijn ultieme rol heeft of kan ontdekken. Gelukkig zijn we allemaal verschillend en kunnen dus van elkaar leren.

Hopelijk kan iedereen het tot iets moois en waardevols laten uitkomen. Dat we van elkaar leren en elkaar mogen inspireren , helpen en motiveren om zo ons leven waarde te geven.Hopelijk heb ik dat nu ook weer een beetje met dit artikel gedaan.

E-Book
Meer weten over zelf-ontdekking, talent-ontwikkeling en presenteren? Meld je aan voor mijn E-book, deze komt bijna uit.