• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Wat je meemaakt als je langer in Su bent

Sommige dingen maak je pas echt mee als je wat langer in Suriname bent. Ik heb in een eerdere column gezegd dat ik niet zo een hondenmens ben. We hebben nu een tijdje twee honden en ik vind het toch wel lieve beestjes. Een van die avonden zat het mannetje op een aparte manier te blaffen. Zijn geblaf klonk wat hoger en wat pieperiger. Mijn man ging voor de zekerheid kijken en wat zag hij daar op ons balkon……een slang! Een slang op mijn balkon!

 

Het was een waterslang met een rode buik. Hij was ongeveer 20 cm lang en 2 cm breed. Een kleine slang zou men hier in Suriname zeggen. Voor mij was het een gigantisch monster dat mij het leven wilde ontnemen. Mijn man liep via een andere deur naar het balkon en pakte een grote baksteen. Vervolgens ging hij achter de slang staan en gooide de baksteen op de kop van de slang. Gelukkig was het in een keer raak anders………zou ik dit misschien niet kunnen na vertellen. Ongeveer 7 cm van zijn onderlijf/staart kwam onder de baksteen vandaan. Mijn man pakte een kapmes en kapte de staart van de slang eraf. Jammer dat ik hier geen filmpje kan plaatsten want ik heb het gefilmd en men zegt dat mijn reactie tijdens het kappen echt hilarisch is. Ik denk daadwerkelijk om dat momet dat ik gek aan het worden ben.

 

We gingen er vanuit dat de slang dood was maar hebben voor de zekerheid de hele nacht de steen op hem gelaten. De volgende dag zag je een stoet mieren vanuit ons erf richting de slang lopen. Hij werd langzaam opgegeten. Toen we de steen weghaalden, was de slang, zoals verwacht, dood. Toch wel handig zo een hond.

 

Zumba

Ik wilde in Suriname graag wat sportiever zijn dus ik zwem wekelijks. Heerlijk buiten, ook als het regent kun je gewoon buiten zwemmen. Ik wilde ook nog wat anders doen dus besloot een proefles Zumba te proberen. Ik ken Zumba een beetje van Nederland en ken het als een soort dansfitness dat is gebaseerd op Latijns-Amerikaanse dans zoals salsa, merengue en samba. Waar ik Zumba volg, is dat niet zo. Mijn danslerares is een Dominicaanse vrouw en je zou denken dat dans haar in het bloed zit. Maar na de eerste les wil ik het anders formuleren, namelijk: dans zit haar in haar bil. Want werkelijk waar, bij elk nummer moeten we met onze billen schudden, trillen, shaken, wiebelen en zakken. In het begin voelde ik mij een beetje opgelaten omdat ik dat eigenlijk helemaal niet zo goed kan. Maar tegenwoordig begin ik het te zien als een fitnessoefening en gaat het mij beter af. Aan het eind van de les, tijdens de cooldown geeft ze altijd een boodschap. Ze zegt namelijk dat wij vrouwen van onszelf moeten houden, no matter what. Maakt niet uit hoe je eruit ziet, of wat anderen van je zeggen. Blijf in jezelf geloven en je zal je doel bereiken. Ondanks al dat geshake met haar bil, vind ik haar erg inspirerend.

 

Surinaamse vrouwen

Ik vind Surinaamse vrouwen ook zeer inspirerende en sterke vrouwen. Vrouwen werken ook erg hard. Zo kwam ik een vrouw tegen die vijf dagen in de week zwemles geeft, taarten op bestelling bakt en thuis een taart winkelheeft. Nu wilt ze ook nog een kinderdagverblijf beginnen. Deze mevrouw werkt keihard en dat loont ook. Ze woont in een super mooi huis in één van de mooiste wijken in Suriname. Ook was ik onlangs bij een mevrouw op visite die onlangs haar tweede master heeft gehaald. Ze was tot kort geleden directrice bij een bedrijf en begint binnenkort een stichting waarbij ze samenwerkt met mensen uit Suriname, Nederland, Curaçao en Amerika. Ook is zij, net als mijn moeder, bezig met een vrouwenbeweging op te zetten om vrouwen te motiveren en te helpen hun eigenwaarde te ontplooien. Ik was laatst bij een misdaadpreventie intervisie. Tijdens deze bijeenkomst werd er veel gesproken over misdaad op scholen en hoe dit aangepakt kan worden. Wat mij opviel, was dat ruim 80% van de deelnemers vrouwen waren. En niet zomaar vrouwen maar vrouwen met een goede positie in de maatschappij en vrouwen met veel invloed.

 

Er bestaan enkele stereotypes over Surinaamse vrouwen maar die zijn onjuist. Ik merk dat ik in Suriname veel voorbeeldvrouwen tegenkom. Vrouwen die ondanks hun kleur en geslacht toch de top hebben bereikt. #ILOVESU