• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Wat je moet weten als je succesvol wilt ondernemen in België

De laatste maand van 2015 zijn wij van Internationaal Ambitieus twee keer naar België afgereisd om kennis te maken met de Belgische cultuur. Volgens meerdere Vlaamse ondernemers, moeten wij 'de Belg' opdelen in Walloniërs en Vlamingen. Vlaanderen is het deel waar men Vlaams/Nederlands spreekt en zeer trots is op hun cultuur, vanuit mijn opinie. Ik vind dit dan ook bijzonder.

Heineken
Hoewel ik de Vlaamse trots bijzonder vind, is het biermerk Heineken daar minder blij mee. De Vlaming is een levensgenieter en daar hoort een goed biertje bij. Heineken is een sterk merk en heeft in de hele wereld een groot marktaandeel, behalve in België. 'Maar het is een buurland', zal je denken. Ik heb van een aantal personen begrepen dat Heineken haar bier goed weet te promoten en verkopen, maar de Belgen vinden het naar slootwater smaken. Als groot bierproducent accepteert België dit niet en daarom is Heineken daar ook zeer moeilijk te vinden.

 

Welvarend
Bier produceren is dus geen goede business om de ruim 6 miljoen Vlamingen voor je te winnen. Maar België is op het gebied van innovatie heel sterk en kent genoeg mogelijkheden binnen andere sectoren. High Tech, de Voedingsindustrie, Gezondheidszorg, E-commerce en de Creatieve Industrie zijn de groeisectoren in België. Verder is het goed om te beseffen dat België een welvarend land is en dat de Belgische consument overwegend kapitaalkrachtig is en veel waarde hecht aan kwaliteit en duurzaamheid.

Om jou te inspireren over ondernemen in België, heb ik uit het boekje van de Nederlandse Kamer van Koophandel een aantal ondernemersverhalen voor jou verzameld.

Jitse Groen – Pizza.be
Jitse Groen is een internetondernemer, die miljoenen heeft verdiend met zijn site Thuisbezorgd.nl. Dat is een website waar de consument online eten kan bestellen. In Belgie is zijn bedrijf pizza.be veruit de grootste speler, met een marktaandeel van 85 procent. In 2002 waagden ze de eerste poging op de Belgische markt. Ze dachten dat het heel makkelijk zou zijn om België te veroveren, omdat ze ook Nederlands spreken. Achteraf gezien hadden ze rekening moeten houden met de cultuur, geeft Jitse aan. Voor hem was dat de reden om een lokale vestiging te openen in Brussel en een Belgische collega aan te nemen. Om je markt te vergroten buiten Vlaanderen, is het ook verstandig om zaken te doen in Brussel. Het hele stedelijk gebied van Brussel telt namelijk 1,8 miljoen inwoners. Een tip: Het duurt vaak drie jaar voordat een succesvol concept ook in België wordt geaccepteerd. Ondernemers kunnen daarom via E-commerce nog veel in België bereiken.

Bas van der Pompe – The New Motion
Het bedrijf van Bas is een dienstverlener voor elektrisch vervoer. In 2012 gingen zij de Belgische markt op. Bas geeft aan dat hij in Nederland gewend is om zijn wensen direct kenbaar te maken, zodat er snel beslissingen genomen kunnen worden. In België is het belangrijk dat je eerst vertrouwen wint en een relatie opbouwt voordat je tot zakendoen overgaat. Je kunt niet altijd denken dat een goed lopend concept ook zal werken in België. Er zijn meer obstakels dan je denkt en je dient ook rekening te houden met de overheidsbemoeienis.

Actie
De aankomende tijd krijg jij meer tips voor succesvol zakendoen in België. Waar loop jij tegenaan tijdens het uitbreiden van je bedrijf? Deel dat in een reactie met ons.