• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Wat je moet weten over vallen en falen als je succesvol wilt zijn

"Discipline your disappointments; you can't afford to lose because of your emotions."

 

Om balans te vinden moet je eerst een paar keer uit balans raken

Kinderen die pas leren lopen zullen eerst een paar keer vallen voordat ze uiteindelijk hun balans vinden en goed leren lopen. Hetzelfde gebeurt in zo veel andere gevallen waarin we voor het eerst iets nieuws proberen. Soms leer je hoe je iets goed moet doen wanneer je het eerst fout hebt gedaan. Verwacht dus niet dat alles altijd meteen goed zal gaan. En als het wel eens in één keer lukt, moet je daar volop van genieten maar altijd voorbereid zijn op mogelijke windstoten.

 

Mensen die niets doen kunnen ook niets fout doen

Wie niet voorbereid is voor eventuele stormen, is niet klaar om de droom achterna te gaan. Er is een reden waarom zoveel mensen over hun dromen praten maar deze niet verwezenlijken. De reis is niet voor praters maar voor doeners. Er zijn predators die jou en je droom met huid en haar willen verslinden. Je zult tot het uiterste worden getest. Wees er maar zeker van dat je niet alleen door anderen zult worden teleurgesteld, maar zo nu en dan ook door jezelf. Om deze reis tot het einde te bewandelen moet je jouw teleurstellingen disciplineren. Geef het een plaats en zorg dat het daar blijft, zodat je jezelf kan oppakken en verder kunt gaan. Je mag vallen, maar dat betekent niet dat je hebt gefaald. Het betekent alleen dat je in beweging was.

Mensen die niets doen kunnen ook niets fout doen. Je mag en zult dus fouten maken onderweg. Misschien loopt een deal mis of kom je te laat op een belangrijke afspraak waardoor je een grote doorbraak mist. Ja, dit kan goed pijn doen, maar dromers die vallen. staan ook weer op. Want vallen doen we allemaal, maar falen is een keuze. Je mag jezelf niet toestaan om op te geven wanneer je het gevoel hebt dat je hebt gefaald. Het is niet erg als je emoties zichtbaar zijn, in veel gevallen is het zelfs een vereiste, maar ze mogen nooit de overhand nemen in je beslissingen. Iemand zei eens: “Maak geen permanente beslissingen in tijdelijke omstandigheden”. Emoties zorgen vaak voor impulsieve beslissingen. Zorg ervoor dat je jouw emoties in de hand hebt, zodat je niet te snel beslissingen maakt waar je later spijt van krijgt.

 

Verandering vereist tegenwerking

Alle grote namen hebben grote tegenslagen moeten verdragen en teleurstellingen moeten verwerken. Groot word je niet door wat je bereikt, maar door hetgeen waar je gedurende jouw reis in verandert. En om te veranderen heb je een tegenwerkende kracht nodig. Als je jouw teleurstellingen weet te overwinnen, zal niets je kunnen stoppen om jouw droom te bereiken. Veel mensen hebben hun dromen opgegeven omdat ze boos zijn, pijn hebben geleden of aan een andere vorm van teleurstelling lijden. Maar als jij vandaag beslist dat je je niet zult laten stoppen of bang maken, dan gaat er een hele wereld voor je open. Wanneer we vallen dan verandert er iets in ons. We werken onszelf bij en worden beter zodat we niet meer over dezelfde steen struikelen. Maar die verandering wordt alleen in werking gezet als je weer opstaat en het opnieuw probeert. Wees niet bang om te vallen, het doet pijn, maar je kan altijd weer opstaan. Het is wanneer je niet meer op wilt opstaan dat je toegeeft aan falen. Val, maar faal niet! Sta gewoon weer op.