• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Wat kunt u doen als uw land in crisis verkeert?

Een economische crisis of precaire situatie zijn termen die weinig aanspreken, maar die wel direct of indirect voelbaar zijn in uw portemonnee en waarvan de effecten groot kunnen zijn.

Als je het nieuws leest dan verkeren een aantal van onze focuslanden, zoals Suriname, Aruba en Curaçao, in een situatie waarbij de verslechterde overheidsfinanciën een grote impact hebben op de samenleving. Maar welk verschil kunt u maken als burger, werknemer, ondernemer of belangenbehartiger tijdens deze moeilijke economische tijden?

Benadruk ook positieve ontwikkelingen
Als je op social media zit en je leest wat men schrijft of deelt over hun land, dan vraag je jezelf vaak af of men beseft dat buitenlanders ook meelezen. U hoeft zeker niet te doen dat alles perfect verloopt in uw land, maar van elke negatieve berichtgeving die er wordt geplaatst, kunnen er bijvoorbeeld twee positieve aan worden toegevoegd.

Wordt er een nieuwe brug gebouwd, is er een handelsovereenkomst gesloten of wijzen de kwartaalcijfers uit dat de economie de goede richting op gaat? Durf dat ook te delen, want dat kan ervoor zorgen dat er nog een sprankje hoop blijft, maar dat uw volgers ook kunnen lezen dat er niet alleen maar negativeit heerst in het land dat u woont.

Bugetteren
Tijdens een economische crisis gaat er vaak ook een inflatie gepaard waarbij producten duurder worden maar uw inkomen niet altijd meestijgt met de prijsstijgingen. Het wordt dan noodzaak om te kijken waar de kosten aan opgaan, waar u kunt besparen en hoe u aan de hand van uw budget bepaalde keuzes gaat maken. Er zijn tegenwoordig vele app's waarbij u uw budget kunt beheren via uw telefoon.

Focus meer op service 
Dit is met name gericht op de mensen die werkzaam zijn in de hospitality branche. Besef hoeveel een glimlach voor de klant kan betekenen, wat voor gevoel dat geeft, maar dat een toerist vaak ook een fooi over heeft voor mensen die hen een goed gevoel bezorgen tijdens de reis.

Je maakt het nog veel te vaak mee dat als je een kledingszaak binnenloopt men je niet groet of als je wisselgeld terug moet krijgen je geld op de toonbank wordt gegooid of dat je onnodig lang moet wachten voordat je wordt geholpen. Wees bewust dat een toerist duizenden dollars uitgeeft tijdens een reis en dat u de persoon kan zijn die bijdraagt aan een unieke ervaring waar ze nog jaren over door zullen praten met hun naasten.

Creatieve alternatieven
Ondernemen kan een perfecte stap zijn in een economische crisis. Waarom? Veel grote bedrijven gaan meestal failliet omdat ze moeilijk kunnen inspelen op snel veranderde ontwikkelingen en dat biedt mogelijkheden aan kleine bedrijven om zich te richten op niche markten.

Een voorbeeld daarvan is de organisatie Qredits die in iets meer dan een jaar tijd 100 leningen heeft verschaft aan personen die een eigen bedrijf wilden starten op Curaçao. Een mooie kans natuurlijk om te voorzien in eigen levensbehoefte.

Welke tips heeft u voor personen om het beste te halen uit een crisis?