• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Wat mag je verwachten als je naar Suriname reist?

Vorig jaar hebben we in Suriname twee succesvolle congressen georganiseerd met deelnemers uit Nederland en Curaçao. Het leuke is dat er drie personen waren die veel van Suriname hadden gehoord, wisten van het heerlijke eten, maar het land nog nooit hadden bezocht. In november organiseren we het volgende congres en krijgen we gasten uit Aruba, Nederland en Curaçao en waarschijnlijk zullen er weer mensen bij zitten die Suriname voor het eerst bezoeken. Voor hen, maar ook voor u die benieuwd is naar Suriname, zal ik zo objectief mogelijk over het land schrijven.

 

Bij de meeste Surinaamse-Nederlanders is het moment bekend bij het verlaten van het vliegtuig dat je wordt omarmd door een warme deken van de felle zon en de heerlijke frisse geur van het regenwoud. Dat is het moment dat de smartphone tevoorschijn komt, want dat moment moet je delen met je vrienden thuis. Maak niet al te veel foto's, want voordat je het weet sta je achter in de lange rij van de immigratiedienst en als je je visum niet vooraf kon kopen, dan dien je deze ook nog aan te schaffen.

 

Er bestaat ook de mogelijkheid om niet in de lange rij te hoeven wachten. Deze mogelijkheid hebben we onze speciale gasten geboden. Het is een VIP-service waarbij je persoonlijk wordt opgevangen en langs de rij mag lopen, je een stempel van de immigratiedienst ontvangt en zelfs je koffer wordt opgehaald. Maar het beste van alles is dat je mag plaatsnemen in de courtesy room en onder het genot van een saté, pastei of andere hapjes en drankjes alles voor je geregeld wordt. Voor je het weet, sta je buiten! 

Richting Paramaribo
Vanuit de Johan Adolf Pengel luchthaven of in de volksmond Zanderij genoemd, rijd je in 45 minuten naar de hoofdstad Paramaribo. Tijdens deze rit zie je de schoonheid, maar ook het contrast van Suriname. Kleine houten huisjes, naast hele grote villa's, het ontbreken van een duidelijk voet- en fietspad, waardoor al het verkeer op één weghelft rijdt. In Suriname rijdt men trouwens aan de linkerkant van de weg door de Engelse bezetting.

 

Wanneer je in de stad aankomt, zie je heel veel terug van het koloniale verleden en als je vanuit Curaçao of Nederland afreist, dan zal je heel veel gelijkenissen vinden in de architectuur. Maar dat is niet de enige gelijkenis, want ook in Suriname spreekt men de Nederlandse taal. Dat maakt het gemakkelijk om een conversatie te voeren. Een vraag die altijd werkt om een gesprek te starten: 'welke heerlijke gerechten heeft Suriname?' In het begin is men in Suriname vrij formeel en spreekt men elkaar aan met u. Tutoyeren doet men pas als je hun vertrouwen hebt weten te verdienen. Een hele leuke uitdaging dus!

Waar moet je rekening mee houden?

Bepaalde verwachtingen zal je soms moeten loslaten. Onze gasten geven bijvoorbeeld vaak aan dat ze in bepaalde horecagelegenheden heel lang moeten wachten of dat er vaak iets verkeerd gaat. Calculeer dat in en mocht het echt te lang duren, dan mag je iemand daar natuurlijk vriendelijk op wijzen. Het openbaar vervoer is voor mij zelfs onoverzichtelijk, dus een taxi nemen of auto huren zijn de beste opties. Het verkeer in Suriname kan hectisch zijn, dus rijd eerst met iemand mee zodat je de gebruiken van het Surinaams verkeer leert kennen. Suriname is één van de veiligste landen in de regio, maar wees altijd behoedzaam net als in elke andere hoofdstad. Loop het liefst in een groep en wees in de avond extra alert waar je je bevindt.

 

Als je dit hebt gelezen, is het belangrijkste dat je gaat genieten van wat het land te bieden heeft. Bezoek het regenwoud, kom in contact met de lokale bevolking zodat je ook kan meemaken hoe men leeft en geniet van het heerlijke eten in Suriname. Doordat wij onze gasten de ruwe en gouden kant van Suriname hebben laten zien, staan ze er weer voor open om dit jaar ook met ons mee te reizen en nog meer mooie momenten te maken.

 

Actie

Wat is jouw gevoel bij Suriname?