• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Wat ondernemers kunnen leren van Rocky Balboa

Het verhaal van Rocky is al zo oud en tegelijkertijd iets van alle tijden. Iedereen kan zich herkennen in het verhaal vanwege de vele kanten die het belicht. David tegen Goliath oftewel de underdog tegen de favoriet, maar ook het uithoudingsvermogen en de wilskracht die ondernemers dagelijks weer moeten opbrengen. Het gekke is dat de ware kunst van het verhaal schuilt in het verhaal van de schrijver: Sylvester Stallone!

 

Stallone was een werkloze acteur die nergens aan de bak kwam. Men vond hem maar raar. Een slome ‘Italo-Amerikaan’ die raar praat en niet al te snugger overkomt. Dat is apart want Stallone schijnt werkelijk enorm intelligent te zijn. Een schrijver die prachtverhalen bedenkt en het leven als inspiratiebron gebruikt. Hij komt in zijn beginnersjaren nauwelijks rond en neemt zelfs een pornoklus aan om aan geld te komen. Als hij ternauwernood zijn hond moet verkopen aan een voorbijganger knakt er iets van binnen.

 

Leven
Hij verwerkt zijn levenservaringen in een verhaal en gebruikt het boksen als symboliek voor de worsteling in het leven. De inspiratie voor die keuze komt voort uit gevecht dat hij live bijwoont van Muhammad Ali tegen Chuck Wepner. De kampioen tegen een onbekende. Het is de onbekende die de wereld op zijn kop zet door het ondenkbare te doen: hij slaat Ali tegen de grond.

 

Rocky
Als Stallone het verhaal heeft verwerkt en het pitcht aan de filmmaatschappijen,n zien ze er allemaal brood in en bieden ze Stallone flinke bedragen. Hij speelt het spel goed en stelt één voorwaarde: dat hij de hoofdrol speelt. Daar gaan de maatschappijen niet mee akkoord en ze bieden hem steeds hogere bedragen, maar Stallone wijkt niet af van zijn wil. Uiteindelijk is er een maatschappij die het aandurft om Stallone de hoofdrol te geven, maar dan wel tegen een enorm verlaagd bedrag voor het script.

 

Klassieker
Door het lage budget is de eerste Rocky gefilmd als B-film, maar gek genoeg versterkt dat de dramatiek van het verhaal. De man die op het punt van opgeven staat, maar dan de kans van zijn leven krijgt en deze aangrijpt om zich van zijn beste kant te laten zien. De film wint een Oscar voor beste film en is jaren na dato een icoon in de filmindustrie met natuurlijk het iconische deuntje.

 

Actie!
Vanuit niets iets groots maken. Doorzetten als alles tegenzit. Volhouden als je klappen krijgt. Neergaan en weer opstaan om uiteindelijk als winnaar uit de strijd te komen. Ondernemen is zelden zo mooi in beeld gebracht. Rocky was kassa en Stallone kocht zijn hond terug voor het tienvoudige bedrag als waar hij de hond voor verkocht had.

 

Neem dit mee, maar onthoud één ding. 'Yo Adrian…. I did it!'