• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Welk gevaar er op de loer ligt bij internationale excursies

Onlangs vroeg iemand me of ik me tijdens onze tripjes naar het buitenland nooit vergrijp aan avances of avontuurtjes. We krijgen daar veel publiciteit en naar zijn idee zou het kunnen dat vrouwen ons als gouden ticket zien. Het mooie van internationaal werken is dat je de cultuur leert kennen en dus ook dergelijke situaties gaat herkennen en begrijpen. Maar wat nou als je er niet bekend mee bent?

Ik heb het gezien bij een connectie van ons, die zich liet meeslepen in een dergelijk avontuur. Deze man vertoeft ook veel tussen Suriname, Curaçao, Sint Maarten, België en Nederland en had op een gegeven moment in meerdere landen een ‘schatje’ totdat hij er verliefd werd op een in Suriname. Het was een vrouw uit Colombia, die bij wijze van spreken een model had kunnen zijn. Hij liet zich door haar inpalmen en gaf heel veel geld aan haar uit. Uiteraard wilde hij dat dit nooit zou stoppen, dus toen hij de maand erop naar Curaçao ging liet hij haar overvliegen.

Misbruik
In de aanloop naar die trip hadden ze regelmatig contact via Whatsapp. Voor haar komst regelde hij alles voor haar, zodat ze geen kosten had aan een vliegticket of verblijf. Ook qua handgeld zat ze goed, want hij betaalde alle hapjes en drankjes. Gek genoeg gaf ze hem niet de intimiteit waar hij wel op gerekend had, want anders zou ze gevoelens krijgen en dat vond ze alleen maar gecompliceerd vanwege de afstand. Na de trip hadden ze nog even contact, maar al gauw verwaterde dit.

Spel
Bij een van de keren dat ze contact hadden, liet hij doorschemeren dat hij over een maand weer in Suriname zou zijn. Vanaf dat moment werd het contact steeds minder en minder. Toen hij een paar dagen voor vertrek nog niets van haar had gehoord, leek bij hem het kwartje te zijn gevallen. Ik kon zien dat het hem aangreep, maar hij besloot het te accepteren en verder te gaan. Hij had zoiets van ‘boontje komt om zijn loontje’ en liet het verder aan karma over.

Les
Door dit soort ervaringen en vele andere verhalen die we hebben gehoord zijn we op ons hoede. Ook voor wat zakelijke aangelegenheden betreft. Het is een andere wereld op een ander werelddeel met andere normen en waarden en dat is belangrijk bij internationaal ondernemen, werken en zakendoen. Op Curaçao gaan ‘business & pleasure’ hand in hand, terwijl in België men waarde hecht aan de Bourgondische levensstijl. Daar moet je gewoon rekening mee houden.

Suriname
In de aanloop van de handelsmissie naar Suriname liepen Silvino en ik weer tegen internationale barrières aan. We wilden bepaalde activiteiten uitbesteden aan de lokale Surinaamse markt en merkten dat niet alle bedrijven hetzelfde denken over professioneel vakmanschap. Zo hing een persoon de telefoon op in ons oor, nadat we groetten en uitlegden waarom we belden. Een ander dacht naar onze smaak te gemakzuchtig over het oppakken van zaken. Hoe nu verder?

Actie!
Gelukkig zijn we erop voorbereid na twee eerdere handelsmissies naar Suriname en ook in het contact met Surinaamse ondernemers. Daarom hebben we een werkwijze ontwikkeld die ervoor zorgt dat we onze zaken desondanks goed kunnen regelen. Daarnaast leggen we een verbinding tussen ondernemers uit Suriname, Aruba, Bonaire, Curaçao en Nederland om de krachten te bundelen en van elkaar te leren.