• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Welke kwaliteiten moet je als ondernemer eigenlijk bezitten? (deel 1)

Waarschijnlijk kennen jullie mij als die schrijfster van IA die wekelijks over fitness, voeding en gezondheid schrijft. Waar jullie mogelijk niet bij stil staan, is dat ik niet alleen een Personal Trainer en Lijfcoach ben, maar ook een onderneemster die haar eigen zaak draaiende moet weten te houden. Sterker nog… ik wil groeien en mijn gebied vergroten. Hoe doe ik dit en wat moet ik hiervoor kunnen?

In dit artikel wil ik ingaan op 3 van de 10 kwaliteiten die je als ondernemer moet bezitten. Door eigen ervaring, advies en onderzoek ben ik ervan overtuigd dat deze kwaliteiten, ongeacht de branche waarin je al opereert of wilt starten, je kunnen helpen op je weg naar succes.

 

1.       Ken jezelf

Ondernemen is hard werken en veel uren maken. Je zult flink op de proef worden gesteld en doorzettingsvermogen is een vereiste om het hoofd boven water te houden. Het is niet voor niets dat 30% van de zelfstandigen stoppen in het eerste jaar. Stel jezelf daarom de vragen: Heb je er alles voor over om ondernemer te zijn? Ben je initiatief nemend? Komt je motivatie van binnenuit? Hoeveel vertrouwen heb je in jezelf? Hoe sterk is je drang naar zelfstandigheid? Waar ben je goed in en waar heb je ontwikkeling in nodig?

Het ondernemerschap biedt namelijk veel nieuwe situaties en uitdagingen en hoe je hier op reageert is erg bepalend voor je continuïteit. Ontwikkel je sterkten en verbeter je zwakten. Weet wat je talenten zijn en waar je passie voor hebt. Als ondernemer kom je jezelf tegen, leer daarom jezelf kennen!

 

2.       Weet wat je wilt

Heb je duidelijk voor ogen wat je wilt bereiken met je onderneming? Heb je goed nagedacht wat je op korte en lange termijn wilt bereiken? Heb je je doelen goed geformuleerd? Weet je hoe jij je wilt onderscheiden in de markt met jouw product of dienst? Hoe ga je de kansen die je ziet benutten? Al deze vragen zijn nodig op je missie en visie te vormen en je strategie te bepalen. Een ondernemersplan is een geweldige tool om je hierbij te helpen. Je onderzoekt of een idee haalbaar is en je creëert duidelijkheid naar jezelf en je relaties (banken, partners, sponsors, klanten etc.).

 

3.       Ontwikkel je financiële intelligentie

De administratie, welke ondernemer heeft er geen hekel aan? We geven het het liefst uit handen en kijken er niet naar om. Dit is jammer! Uit de praktijk blijkt dat succesvolle mensen kunnen omgaan met begrotingen en financiën. Ze zijn zich op elk moment bewust van hun financiële gezondheid. Op deze wijze kunnen ze tijdig ingrijpen als het niet goed lijkt te gaan. Daarnaast is het vooraf in kaart brengen van je zakelijke kosten en wat je wilt overhouden van cruciaal belang voor het bepalen van je (uur)tarief. Wat wil je verdienen?

Vraag je boekhouder minimaal één keer per maand hoe het staat met je liquiditeit, cashflow en debiteurenbeheer. In andere woorden, kan je je leveranciers betalen, zijn je ontvangsten hoger dan je uitgaven en betalen je klanten op tijd?

 

Tip: Verandering op de markt brengt kansen, speel hier op in door meerdere verdienmodellen te creëren. Elk specifiek verdienmodel spreekt een ander type klant aan. Laat ze parallel lopen en genereer hiermee meer omzet.