• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Welke kwaliteiten moet je als ondernemer eigenlijk bezitten? (deel 3)

In deel 1 en deel 2 van dit artikel kaart ik de eerste zes kwaliteiten die je als ondernemer naar succes kunnen helpen aan. In dit derde en laatste deel ga ik het persoonlijke aspect prikkelen… Hoe blijf je als ondernemende ondernemer bij jezelf?

 

7.       Ontwikkel jezelf

 

Wij als volwassenen denken het vaak beter te weten. Zeker als het gaat om ons vakgebied. Met een beetje zelfvertrouwen is natuurlijk niets mis. Waar we voor dienen te waken, is fouten maken die voorkomen hadden kunnen worden door van andere ondernemers/professionals te leren. Praat met mensen die je voor zijn gegaan. Vraag hulp, stel vragen, wees leergierig en stel je vooral coachable op. Dit is ondernemend leren en leren ondernemen!

 

Tip: Reflecteer je dag en vraag je af wat er goed ging en wat niet. Wat zou je volgende keer anders doen?

 

8.       Leer je aan te passen en in te leven

 

Wat heeft jouw klant nodig? Tegen welke problemen loopt jouw klant aan? Hoe kan jij voor het juiste aanbod zorgen? Elke klant zit anders in elkaar en heeft een andere benadering en aanpak nodig. Het is dus van cruciaal belang jouw klant te leren kennen en te ontdekken hoe je van meerwaarde kan zijn. Creëer een wauw-factor in je klantenservice. Wees er vooral op gericht de behoefte van de klant te vervullen en meer!

 

Tip: Blijf verrassend. Wees een gastheer/gastvrouw. Wees opmerkzaam. En geef vooral meer dan ze verwachten.

 

9.       Weest trots, passievol en optimistisch

 

Als je net gestart bent met jouw bedrijf, ben je vol van enthousiasme en blijdschap. Je praat met passie over je plannen en wat je wilt bereiken. Elk succes vier je en deel je op social media. Dit is super! Het houdt jouw energielevel hoog en jouw focus voor succes scherp.

Tegenslag staat echter op de loer. Ondernemen gaat nou eenmaal gepaard met risico’s, ups en downs. Foute beslissingen zijn snel gemaakt en de gevolgen hiervan voel je vroeg of laat. Laat je hierdoor vooral niet uit het veld slaan!

 

Tip: Pak de draad snel weer op bij tegenslag. Accepteer dat zaken wel eens niet lukken. Laat niet toe dat het plezier in wat je doet weggenomen wordt door omstandigheden of mensen. En vergeet vooral niet hoe je je voelde toen je begonnen was…

 

10.       Streef naar uitmuntendheid

 

Maak je gelijk werk van jouw ideeën?  Hoe creatief en flexibel ben je om problemen om te buigen in kansen voor jouw bedrijf? Hoe ga je met fouten om? Sta hier even bij stil. Ben je op alles voorbereid? Omgaan met deze praktische vragen, maakt het ondernemen uitdagend. De wijze hoe je er op in speelt, zorgt ervoor dat men over je gaat praten. En als men over je gaat praten, dan is jouw bedrijf opmerkelijk.

 

Tip: Focus op jouw dienst en blijf innoveren. Waai niet met alle winden mee en maak eigen keuzes. Boven alles; streef naar uitmuntendheid want middelmatigheid is er al genoeg!