• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Wereldklasse marketing – het geheim van rolmodel Seth Godin

Op marketinggebied heb ik momenteel twee rolmodellen, waarvan Seth Godin er een is. Hij houdt er een bijzondere denkwijze op na en is naast marketinggoeroe ook ondernemer en schrijver. In zijn optreden bij TED sprak hij over zijn theorie over ‘De Paarse Koe’. Wat bedoelt hij hiermee en waarom is dit marketing van wereldklasse?

Beeld je eens in… Je zit in de auto en rijdt op de snelweg. Ineens rijd je voorbij een weiland met allemaal koeien in de welbekende zwart –en wit gevlekte kleuren. Niets bijzonders denk je, maar dan ineens..! Valt je oog op een onwaarschijnlijk object. In 1 keer zie je die grazende koeien niet meer, omdat je alleen maar oog hebt voor dat ene uitzonderlijke object…

Unieke visie
Dat uitzonderlijke object is een paarse koe. Deze valt zo ontzettend op in een weiland met alleen zwart-witte koeien. Dat effect moet je als bedrijf of persoon ook hebben. Het geeft je een unieke visie. Hierin zit ook de ‘waarom’ verscholen. Waarom heb ik dit bedrijf of product en waarom zouden mensen dit willen hebben? Deze handelswijze werd al toegepast door Apple, de gebroeders Wright en zelfs Martin Luther King. Seth Godin doet dit via zijn blogs waarin hij zijn lezers inspireert, motiveert en helpt. En dat zonder een focus op het verdienen van geld. Hoe doet hij dat?

Godin blogt één keer per dag waarin hij uitleg geeft over de wereld van het bedrijfsleven. Daarnaast schrijft hij ook over creativiteit en productiviteit. Dat doen we met Internationaal Ambitieus ook, maar terwijl we schrijven, schrijven we soms meerdere artikelen in de tijd die we hier dagelijks voor reserveren. Zo werken we vooruit omdat die artikelen later worden gepubliceerd.

Opmerkelijk
Die paarse koe is een opmerkelijke verschijning. Een bijzonder creatieve uiting omdat het iets is wat mensen nog nooit hebben gezien. Grappig detail is dat als ik mensen dit voorbeeld geef, zij altijd reageren met Milka. Inderdaad, Milka gebruikt ook een paarse koe en paarse verpakking van haar chocoladerepen. Enfin. Het idee is noodzakelijk omdat we dagelijks zoveel content ontvangen aan marketing en advertenties. Je moet dus wel iets opmerkelijks hebben om nog op te vallen. Wat doe jij dat niemand anders doet?

Product
Is Heineken een lekkerder biertje dan Jupiler? Maakt McDonalds de lekkerste hamburgers? Over smaakt valt over het algemeen niet te twisten, maar kwalitatief gezien zijn er veel lekkerdere biertjes dan Heineken en zijn er concurrenten van McDonalds die een veel betere hamburger maken. De marketing rondom Heineken en McDonalds is van wereldklasse, waardoor hun producten zo hoog in aanzien staan. Toch weet men dat er kwalitatief betere producten zijn. Godin raadt dan ook aan om het geld dat je in de marketing pompt, terug te stoppen in het product. Bij een beter product maken mensen van mond tot mond reclame voor je product.

Waarde en aandacht
Er is een schreeuw om waardevolle content en wijsheid in de plaats van de overvloed aan de vaak onzinnige informatie, nieuws en opinies. De aandacht van consumenten is daarom schaars dus raadt Godin aan om je niet te focussen op hoeveel informatie je op de markt brengt, maar hoeveel aandacht je kan verdienen van je consumenten. Dat doe je door opmerkelijk te zijn en continue waarde te leveren. Je moet een betrouwbare en geloofwaardige relatie ontwikkelen met je klanten. Waarde leveren betekent dat het de levens van je consumenten moet verbeteren. Stel jezelf de vraag: Wat doe jij met de aandacht die je hebt?

Overdrijf niet zo
In principe geeft niemand om jou en toch zie je veel bedrijven met narcistische trekjes. Mensen kopen emoties en die draaien nooit om jou, maar om hen. Begrijp deze emoties en kijk hoe jou product van toegevoegde waarde is op deze emoties. Verkoop voordelen en oplossingen in plaats van producten. Wees selectief in het benoemen van je successen als persoon of bedrijf en doe dit alleen als het van toegevoegde waarde is voor je klant. Dat doe je door bijv. aan te tonen waarom jij van meerwaarde voor hen bent dan jou concurrent. Feiten waardoor de consument denkt ‘hey, daaruit blijken voordelen voor mij’. Een ondernemer wil bijv. weten welk resultaat hij of zij kan halen uit het volgen van een seminar bij jou. ‘Uit klanttevredenheidonderzoeken is gebleken dat ondernemers die ons seminar hebben gevolgd minimaal 30% meer groei in omzet hebben behaald’. Plaats bijv. aanbevelingen of reacties van vorige bezoekers.

Actie!
Ga aan de slag met jouw paarse koe! Wil je hier meer over weten? Neem dan in**@in******.com">contact met ons op.