• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

‘Wie gelooft er nou in die onzin?‘

Mensen zijn over het algemeen gefascineerd door geld/rijkdom, afvallen, seks en daten. Vooral de mannen grijpen alles aan wat ze kunnen vinden als het gaat om vrouwen versieren. Of mijn bewering klopt, kan je zelf controleren door te kijken welke boeken er wereldwijd het meest worden verkocht. Doordat dit zulke gewilde items zijn, zijn er ook vele jagers op de kust die daar gebruik van maken en hun geld daarmee willen verdienen. Dat maakt het lastig, want hoe weet je nu wie de expert is en wie de bedrieger?

 Bijeenkomsten zoals seminars, webinars en masterclasses worden altijd georganiseerd rondom een bepaald onderwerp of thema. Het doel is vaak om kennis uit te wisselen waarbij er een of meerdere sprekers worden ingezet als expert van het onderwerp of thema. En er wordt goud geld aan verdiend. Is dat wel terecht?

Expert
Mensen met een trackrecord of titel die aantonend is voor de aanduiding van specialist, worden gezien als expert van hun vakgebied. Aan de andere kant zijn wij allemaal ervaringsdeskundigen en zijn onze ervaring gekleurd. Wat voor de een werkt, hoeft voor de andere nog niet zo te zijn. Het verschil met een ervaringsdeskundige is dat de een zich heeft ontwikkeld en specialist in het vak is geworden. Daarom is het referentiekader van een expert anders, dan die van de ervaringsdeskundige en mag je aannemen dat de expert weet waar hij/zij het over heeft.

Onbetrouwbare succesgoeroes
Succesliteratuur verkoopt al jaren goed, maar toch blijft de massa achter de feiten aanlopen. Na zoveel tips en adviezen zou je denken dat er progressie zichtbaar moet zijn, nietwaar? Daarom wordt ook vaak gezegd dat populaire succesliteratuur een mythe is en dat succesgoeroes inspelen op de behoefte van mensen om succesvol te zijn. Het zijn dan ook vaak geweldige presentatoren en hun theorieën lijken aan te sluiten op ons gezonde verstand. Daarnaast hanteren ze vele stellingen of hypotheses en laten de feiten aan de hand van onderzoek voor zich spreken. Dat is overtuigend bewijs, maar we weten alleen of de feiten kloppen als we zelf de onderzoeksresultaten onderzoeken en dat is nou net waar veel mensen afhaken. Het is teveel moeite.

Omstandigheidfactoren
Het is menseigen om anderen te verwijten voor het niet behalen van de gewenste successen en resultaten. Succesgoeroes zeggen dat het allemaal draait om zelfopgelegde beperkende overtuigingen. Ieder succesboek vertelt over dat jij je moet losmaken van mentale ketens. Daartegenover staan de mensen die allerlei bezwaren hebben en zeggen dat je op veel omstandigheden geen invloed hebt, zoals ziekte, ongelukken, financiën, etc.

Invloed
 Je hebt inderdaad geen invloed op de externe omstandigheden en dat is nou net het mooie hiervan. Daarom moet jij je juist richten op de dingen waar je wel invloed op hebt en daar het beste uit halen. Als het bijv. een keer fout gaat, is jouw veerkracht bepalend voor je succes. Blijf je erin hangen of stap je eroverheen en leer je van je fout om vervolgens verder te gaan?

Oplossing
Mijn advies zou zijn dat men zelf op onderzoek uit moet gaan om te kijken wat wel of niet werkt. Zelf heb ik ervaren bij The National Achievers Congress in Amsterdam RAI, dat vele op succesbeluste mensen als schapen achter die zogenaamde succesgoeroes aan lopen. Er is een verschil tussen het maken van aantekeningen van de tips en adviezen die er worden gegeven en het ondoordacht uitgeven van duizenden euro’s.  Wees kritisch en bekijk of het je echt verder helpt met het bereiken van je doel. Als je het wilt uitproberen, kom dan naar Speaker’s Night. Dat scheelt je honderden euro’s en je krijgt misschien nog wel meer gerichte tips die je direct kan toepassen. Hoe dan?

Speaker’s Night
Juist omdat ik me verbaasde over dat schapengedrag wilde ik iets creëren waar mensen echt wat aan hebben. Dat doen we door onze onderzoeksresultaten naar succes beschikbaar te stellen voor een wijd publiek. Onze sprekers zijn mensen die dicht bij huis staan waardoor er een kleinere afstand is tussen spreker en publiek. Mensen met wie we direct in gesprek konden in plaats van hun boeken te lezen of filmpjes te kijken. Hun verhalen staan niet in boeken, maar ze vertellen over hoe ze dingen bereikt hebben. Zij hebben geen wetenschappelijke informatie in literatuur omgezet, maar vertellen je hoe ze dingen gedaan hebben. Dat is wat men wil weten.

Actie!
Door de samenwerking met De Nieuwe Bibliotheek Almere is dit evenement toegankelijk voor een ieder. Als je naar de bios gaat betaal je meer dan € 8,50 voor een kaartje en heb je misschien een leuke avond, maar verdien je het geld er niet mee terug. Als je het uitgeeft aan Speaker’s Night krijg je een veel waardevollere les mee, waarmee je het tienvoudige terug kan verdienen. Let’s do this!