• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

‘Will Smith: het is heel simpel… Het is winnen of sterven!’

Als je wilt ondernemen, moet jij je ervan bewust zijn dat je een veld betreedt waar er geen regels gelden. Jij kan als persoon wel principieel zijn, maar dat betekent niet dat je collega-ondernemer dat ook is. Door te doen leer je snel en stoot je je neus, maar soms is het ook goed om te leren van anderen die al hebben meegemaakt wat jou misschien nog te wachten staat. Na het bekijken van een interview met Will Smith raakte ik geïnspireerd om dit artikel te schrijven.

In de harde wereld, of zoals sommige ondernemers zeggen ‘de echte wereld’, word je ontzettend op de proef gesteld. Van nature heb ik een zachtaardig karakter en ondanks dat ik in de tijd dat ik ondernemer ben daarin stappen heb gemaakt, verval ik soms weer in mijn oude patroon. Op zich is dat niet erg, want dat is menselijk en daar kan je alleen maar van leren. Echter, ik ken ook ondernemers die zich daardoor hebben teruggetrokken of zelfvertrouwen verloren. Dat vind ik zonde en daarom wil ik juist die mensen met dit artikel een hart onder de riem steken door te zeggen dat ze zich nooit, door wie dan ook moeten laten stoppen. Als jij in jezelf gelooft en iets wil, ga er dan voor ‘no matter what’!

Ideeën
Aangezien netwerken een ontzettend belangrijk detail is voor ondernemers (en ook voor professionals), zal je in korte tijd veel mensen leren kennen en ook collega-ondernemers. Je moet weten dat ondernemers van nature eigenwijs zijn en vaak de mening zijn toegedaan dat hun visie de juiste is. De één kan daar flexibel mee omgaan in gesprek met anderen, maar ik heb opgemerkt dat er ook velen zijn die een andere visie of mening meteen afkraken. Niet omdat het persoonlijk is (oké, soms wel), maar puur omdat het niet hun visie is. Als men jouw visie niet voelt, kan je natuurlijk de discussie aangaan en voor jezelf opkomen. Aan de andere kant is het wellicht wijs om in te schatten of je met iemand praat die voor rede vatbaar is. Anders zou het weleens zonde kunnen zijn van je energie. Les Brown zegt ‘to convince a man against his will, means he is of the same opinion still’.

Bevrijd jezelf van beperkingen
Veel ondernemers zijn juist ondernemer omdat ze geloven in kansen en zich niet aan een limiet willen houden. Een prima ondernemerseigenschap, maar onderling bluffen ze elkaar af. Ook dat hoort er een beetje bij. Noem het scoringsdrang of een minicompetitie voeren. Zelf neig ik tegenwoordig steeds meer naar de houding om het mensen te laten zien in plaats van erover te praten. Uiteindelijk zijn praatjes maar praatjes. Het wordt echt zodra je het laat zien en ermee bezig bent. Om die reden was ik altijd al extra gebrand als mensen me zeiden dat ik iets niet kon (en nog steeds). Toen ik in 2011 een oud-collega toevertrouwde dat ik iets voor mezelf wilde beginnen werd ik uitgelachen en meteen af geserveerd. ‘Jij? Neeeejjj joh..’. Het was heel makkelijk geweest om het erbij te laten, maar ik ben doorgegaan en heb het tegendeel bewezen. Dat is niet bijzonder. Iedereen kan het. Als je maar wilt en staat voor waar je in gelooft. En dan heb je je pas echt bevrijd van je beperkingen.

Reflectie
Begrijp me niet verkeerd. Er is niets mis met mensen om je heen die kritisch zijn en je dwingen om met focus te werken. Dat doen we met Internationaal Ambitieus ook en je leert er veel van en behaalt betere resultaten. Juist omdat je constant met elkaar aan het sparren bent en zodoende het beste in elkaar naar boven haalt. Dit is de positieve manier. Het zou negatief zijn als je omwille van het sparren de ander moedwillig neerhaalt om je zin door te drijven. Dat gebeurt ook en als je dat merkt, moet je maken dat je wegkomt. Humberto Tan zegt het volgende: ‘je bent een product van je omgeving, dus zorg ervoor dat je jezelf omringt met mensen die van positieve invloed zijn op jou en je leven. Zodra je merkt dat iemand je negatieve vibes geeft, moet je diegene ver uit de buurt houden!’

Psychologie
Vele wetenschappers zeggen dat psychologie misschien wel het moeilijkste vak is om te leren, omdat gevoelens niet abstract zijn. Ik ben het hier in grote lijnen wel mee eens. Bij intermenselijke contacten heb je met de meest uiteenlopende persoonlijkheden te maken en ieder mens is weer anders. Zelf ben ik van de structuur en analyse en dat staat haaks tegenover mensen die chaotisch en rusteloos zijn. In loondienst heb ik ooit in een team gezeten met mannen die erg dominant waren aangelegd. Ik denk dat je begrijpt dat ik daar niet op mijn plek zat. De communicatie verliep moeizaam wegens ego en grote verschillen in perceptie en principe. Het blijft moeilijk en er is geen perfecte oplossing hiervoor. Focus je daarom op datgene waar je wel de controle over hebt. Dat ben jij zelf, je gedachten en hetgeen waar je voor staat en in gelooft.

Vallen en opstaan
Je valt en je staat weer op en doet dat zo vaak als nodig is tot jij je les hebt geleerd. Waarom zou je opgeven? Wat heb je daar aan? Dan laat jij je tegenhouden om iets te doen of bereiken wat je juist wil hebben of nastreeft. Opgeven is niet de oplossing. Kijken waar het aan ligt en verbetering aanbrengen wel. En net zolang tot je de oplossing gevonden hebt. Zo bereik je dat jij de wedstrijd wint. Dit zijn geen nieuwe dingen die ik nu vermeld, maar in de praktijk staan we hier te weinig bij stil. Ik spreek nu met je af… Als jij ooit dit gevoel hebt, neem contact met me op en dan praten we het uit. Net zolang tot je er weer in gelooft. Dit heb ik mezelf voorgenomen omdat ik te vaak mensen hoor en spreek, die hiermee te maken hebben. Dat is ook precies de reden waarom ik bezig ben met ‘motivational speaking’.

Actie!
Waar je ook bent en waar je ook mee zit. Er is geen goed of fout als je handelt naar waar je voor staat. Ik zat in een zelfontwikkelingsgroep en ben er na negen maanden uitgestapt. Sommigen zouden zeggen ‘je bent zwak, zomaar geef je op, als je je hierdoor al laat afstoppen’ enzovoorts. Misschien hebben ze gelijk, misschien ook niet. Eén ding weet ik wel. Als ik ergens voor sta en ergens in geloof, dan gaat niemand me daar van weerhouden. Ik ben eruit gestapt omdat ik vond dat we als groep niet deden wat we hoorden te doen, namelijk zelfontwikkeling op positieve wijze vrij van zelfverheerlijking en passiviteit. Sinds ik eruit ben, gaat het hartstikke goed. Conclusie: als je ergens mee bezig bent en het je niet verder helpt om je doel te bereiken, wees dan niet bang om ermee te stoppen. Ik had voor mezelf besloten ‘al moet ik het alleen doen, ik zorg ervoor dat ik zal bereiken wat ik nastreef. Basta!’.

Inspirerend filmpje Will Smith