• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Win-win-situaties creëren

De laatste tijd zit ik veel in onderhandelingen en in een adviesgevende rol. Waar ik steeds stil moet staan als ondernemer is bij de volgende belangrijke vragen: Hoe kan ik zoveel mogelijk waarde creëren voor mijn klanten, omgeving en familie en hoe kan ik een win-win-situatie creëren voor hen?

 

Als ik terug kijk naar Nederland was dat een onderdeel van mijn werk en visie en gelukkig ook de visie van het land. Bezuinigen en besparen, dat werd geroepen vanaf de daken. Vooral omdat het zoveel voordelen heeft voor het milieu, de toekomst en voor je portemonnee. Het wordt overal geroepen en met de paplepel met bloembollenprak ingegoten op scholen, reclame, in het nieuws, de krant en zelfs het klokhuis waar ik aandachtig met mijn dochter naar kijk.

 

Een uitdaging

Besparen is niet moeilijk als je het op school geleerd hebt en in de praktijk mag uitoefenen voor je klanten. Het was een goed begin om bij mijn eigen woning in Nederland te beginnen. Ik had een klein budget maar als architecturaal ingenieur was het een leuke uitdaging.

 

Ik had een grote zolder die als slaapkamer diende en het was een oude woning dus het dak was niet geïsoleerd. Zoals vele daken op de Cariben en Latijns-Amerika loopt Nederland soms ook achter in de tijd. Ik zocht oplossingen voor dit probleem op het internet en kwam erachter dat het een grote investering was. Toen kwam ik op een website terecht waar je kon bieden op spullen van bedrijven die failliet waren gegaan. Ik denk dat onze lieve Heer mijn werk gezien had. Ik had namelijk al veel bedrijven en particulieren geholpen met energie besparen. Nu was ik aan de beurt.

 

Voor een tiende van de prijs kon ik aan isolatie komen wat boven mijn verwachtingen wel twee keer zo dik was. Wat een win-win-situatie. Of eigenlijk was het voor mij een winst en voor het bedrijf dat failliet was, een verlies. De één zijn dood, de ander zijn brood. Er kwam 20cm isolatie onder mijn dak. De eerste winter was super warm omdat alle opstijgende warmte onder het dak bleef hangen. We moesten zelfs het dakraam open doen om de warmte te laten ontsnappen omdat het binnen veel te heet werd in de winter. Besparingstip: Dit principe werkt ook hier op de 55 graden hete Caribische daken. Opstijgende warmte moet je afvoeren via het dak zodat het niet blijft hangen.

 

Op Aruba

En toen kwam de rekening; ik kreeg geld terug van het gasverbruik en elektriciteitsnet. Stel je eens voor je krijgt geld terug van energiebedrijven zoals Elmar, Aqualectra, Web Bonaire of EBS Suriname. Win-win-situaties creëren noem je dat. Is het op Aruba ook mogelijk? Ja, ik ben al begonnen.

 

De natuurwetten zijn hier hetzelfde alleen de regels zijn omgekeerd. Hier creëren wij win-win-situaties voor bedrijven en particulieren en het is soms veel makkelijker dan je denkt. De oude menen wisten het veel beter vroeger. Ze bouwden op de windpositie van het gebouw en zorgen ervoor dat de zon geblokkeerd werd met Caribische overstekken en louvre shutters.

 

Nu jij

Hoe creëer jij waarde voor jouw omgeving? Ik denk dat je door waarde en win-win-situaties te creëren, een goede basis legt voor thuis, jouw familie, voor het land waar je woont en uiteindelijk de toekomst. Dus voordat je weer begint met een project, bedenk hoe jij waarde kan creëren of hoe je kunt besparen zodat iedereen wint.