• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Woorden hebben macht. Wat zeg jij over jezelf?

Ik ben goed in wat ik doe, ik heb mijn eigen kwaliteiten en heb de wereld iets moois te bieden. Hoe vaak hoor je iemand dat zeggen zonder arrogantie, maar vanuit een hoge dosis zelfvertrouwen?

 

Veel vaker hoor je: ik ben niet goed genoeg, niet slim genoeg, dit lukt me nooit, niemand zit op mij te wachten. Hoe vaak heb jij dat gezegd of gedacht? Door dit negatieve zelfbeeld ontstaat de zelf vervullende voorspelling ofwel “selffulfilling prophecy”.

 

Woorden zijn net zaadjes die gezaaid worden in je hersenen en in je onderbewustzijn. Wanneer je keer op keer hetzelfde zegt, geef je de zaadjes volop water waardoor ze gaan groeien. Langzaam maar zeker worden ze groter en nemen ze geleidelijk aan jouw brein over. De wortels verankeren zich in je onderbewustzijn. Deze gelooft alles wat je zegt, of het nou positief of negatief is. En onbewust ga je je daarnaar gedragen.

 

De Amerikaanse socioloog Robert K. Merton zei:

"De zelf vervullende voorspelling is in aanvang een foute definitie van de situatie die een nieuw gedrag oproept waardoor de oorspronkelijke foute kijk waar wordt. Deze schijnbare juistheid van de voorspelling houdt een foute voorstelling van zaken in stand. De voorspeller zal namelijk datgene wat uiteindelijk gebeurd is aanvoeren als bewijs dat hij van begin af aan gelijk had”.
Bron: Wikipedia

 

Jij bepaalt de uitkomst

Wat jouw zelfbeeld ook is, jij creëert je eigen zelf vervullende voorspelling. Stel jij jezelf bijvoorbeeld de vraag “wie zit er nou op mij te wachten? Ik ben niet interessant”, dan ga je je daarnaar gedragen en dat uitstralen. In jouw houding maak jij je “klein” of je “verschuilt je” en je presentatie is saai en passieloos waardoor de toehoorder daadwerkelijk interesse verliest. Dus zeg jij: “zie je wel, niemand zit op mij te wachten, ik ben niet interessant”.

 

Diana wil graag een eigen bedrijf beginnen. Ze is onzeker en zegt steeds dat ze niets kan. Toch gaat ze het proberen. Maar het gaat niet van een leien dak. Debby is ook startende ondernemer en merkt net als Diana dat de opstartfase moeilijk is, bijna niets gaat in één keer goed. Maar Debby heeft een positief zelfbeeld en gelooft dat ze alles kan bereiken. Zij probeert het gewoon opnieuw, net zolang tot het lukt. Debby heeft haar bewijs: ‘zie je wel ik kan alles bereiken wat ik wil”. Diana heeft na de eerste poging ook haar bewijs: “zie je wel, ik kan het niet”.

 

Tijd voor verandering

Wat je aandacht geeft, groeit, of het nou positief of negatief is. Het is tijd om jouw negatieve zelfbeeld om te buigen. Vanaf vandaag spreek jij positieve woorden uit. Het maakt niet uit wat je jarenlang gehoord hebt en waar dat zelfbeeld vandaan komt. Vanaf vandaag ben jij je bewust van je zelf vervullende voorspelling. Het zal niet in één keer lukken. Maar wees lief voor jezelf en houd vol. Hoe vaker je iets positiefs zegt, hoe meer positieve woorden er in je zullen opkomen. Je gaat eraan wennen en je zal merken dat het goed voelt.

 

Vraag aan iemand die jou goed kent om één ding te noemen waar jij goed in bent. Schrijf het op en plaats het ergens waar je het steeds weer ziet. Zeg dat een paar keer per dag hardop tegen jezelf. Ook al geloof je het nog niet, zeg het, keer op keer. Na enige tijd zal je merken dat het makkelijker wordt en dat je het begint te geloven. Vanaf dat moment zal je leven ook een andere wending aannemen.

 

Woorden hebben de macht om tot leven te komen. Hoe gaat jouw leven eruit zien?