• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Zaken doen met Suriname? Stap dan vaker uit je comfort zone

Wil je zaken doen met Suriname? Ga dan niet alleen naar de standaard netwerk events of geijkte bijeenkomsten! Denk je ook dat de beste manier om zaken te doen, face-to-face contact is en dat netwerkevenementen en clubs noodzakelijk zijn? Zo simpel werkt het dus niet!

Netwerkbijeenkomen weinig toegevoegde waarde

Veel netwerkevenementen of bijeenkomsten hebben niet de toegevoegde waarde. Je ontmoet er wel ondernemers, die helaas vaak enkel klaar staan om jou hun nieuwe producten of diensten te verkopen. Hup, een kort praatje om vervolgens je visitekaartje uit te delen en op naar de volgende persoon. Of kom je bij diverse bedrijven en overheden die jarenlang hetzelfde verkondigen met af en toe een kleine nuance, maar dat is het dan. Verder blijft het vaak een oude jongens krentenbrood verhaal. Wat is hiervan de waarde? Volgens mij is dat nihil.

Bij netwerkbijeenkomsten  en evenementen wordt er niet of nauwelijks naar elkaar geluisterd. Iedereen wil zo snel mogelijk zijn of haar verhaal doen. Door een enkeling wordt nog afgewogen wat er eventueel op barter basis gekocht kan worden, zodat een ander weer jouw producten afneemt. Maar dan moet er net toevallig over en weer behoefte zijn en dan ook nog van ongeveer dezelfde waarde. In plaats van het zoeken naar de klant in elkaar op netwerkevenementen, kan je beter zoeken naar klanten vóór elkaar in je eigen netwerk.

Jouw netwerk is groter dan ooit

Jouw netwerk is tegenwoordig groter dan ooit, maar het zit ook vol met contacten die je eigenlijk nog niet kent. Maar doe je daar ook echt iets mee?  In feite is dit je allergrootste troef!
Wanneer twee mensen een goede band of relatie hebben, weten ze meestal veel van dezelfde personen en hebben ze toegang tot dezelfde informatie. Dit betekent dat er een sterke overlap is tussen de twee. Strong ties in ondernemers zijn meestal ondernemers die in dezelfde branche of omgeving werken (zelfde expertise). Dit betekent dat als je toegang wilt tot iets of iemand buiten jouw expertise of gebied, je niet veel hebt aan deze strong tie omdat jouw collega in het algemeen over dezelfde informatie en netwerken beschikt als jijzelf. Vooral in een kleine gemeenschap als Suriname waar iedereen elkaar kent heb je vaak te maken met strong ties. 

Wanneer je een weak tie hebt met iemand, kan dit fungeren als een brug naar een gebied waar je hoogstwaarschijnlijk geen toegang toe had. In dit scenario is er geen overlap van netwerk en informatie. Weak ties worden gekenmerkt door infrequente interactie (niet meer als een paar keer per jaar), afstand door expertise, werkgebied, land of zeer verschillend werk en netwerkpatronen.

Hoe sterker de band tussen twee kennissen des te meer hun netwerk samenvalt, zo luidt de wet van Gravonetter. Des te minder ze eigenlijk voor elkaar kunnen betekenen. Ze delen vooral dezelfde informatie. Wijzer wordt je vooral van ‘bekenden’ die verder van je afstaan.

Netwerken is nog steeds cruciaal

Netwerken is dus nog steeds een cruciaal onderdeel van het laten groeien van jouw connecties, maar er zijn betere manieren waarop dit kan. Er zijn plaatsen waar je je niet eens realiseert dat er kansen liggen om potentiële klanten te ontmoeten.

Het nieuwe netwerken zoals LinkedIn: Veel ondernemers zien LinkedIn als een vervanger van de visitekaartjes en doen verder niet veel met het LinkedIn account. Zonde en een super gemiste kans, want juist LinkedIn is de plek om te netwerken. Stel, jij hebt 250 connecties en deze connecties hebben allemaal ook een netwerk van 250 connecties. Dit zijn 62.500 tweedelijns connecties waar potentiële business uitgehaald kan worden, bij 500 connecties zijn het al snel 125.000 !

Zoals ook bij face to face bijeenkomsten, is het nuttig om niet steeds met de zelfde mensen te connecten en uit je comfort zone te stappen. Door tijd en aandacht te geven aan iemand of een bedrijf dat je nog niet kent zal je netwerk effectiever groeien. Veel ondernemers zijn vaak gebrand om de CEO van grote bedrijven of bekende mensen met meer dan 1000 contacten te leren kennen. Ga er van uit dat als iemand jou niet leert kennen, dit niet zal werken voor jouw bedrijf. Juist door elkaar te leren kennen, tijd en aandacht voor elkaar te hebben ontstaat een  sterke relatie met een veel interessantere en onverwacht bruikbare weak ties.

Netwerken en ondernemen in Suriname 2015 is uit je comfort zone stappen.

Een zakelijk netwerk face tot face of online heeft alleen nut als je de juiste strategie toe past en je de kracht van weak ties leert gebruiken. Netwerken en ondernemen in Suriname 2015 is uit je comfort zone stappen. Dankzij het internet is het bereik vanuit Suriname niet meer zo klein en liggen er volop kansen over de grens. Met behoud van de Nederlandse taal kan je bijvoorbeeld zaken doen in Nederland, Belgie, Aruba, Bonaire en Curaçao. Zelf werk ik voor het grootste gedeelte vanuit Suriname, maar mijn bedrijf, klanten en een groot deel van mijn doelgroep zitten in Nederland. Natuurlijk met strong ties, maar niet zonder behulp van mijn weak ties.

Actie
Voeg daad bij het woord en kom ook met mij in contact via Jaya Experience. Reageer hieronder en deel hoe jij jouw netwerk effectief uitbreidt.