• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Zarayda Groenhart: ‘ik leer ondernemers op te vallen als een BN’er’

Ze is o.a. bekend van TV als presentatrice van programma’s zoals ‘Try Before You Die’ en ‘Spuiten en Slikken’. Daarnaast bracht ze in 2014 haar eerste boek uit getiteld ‘Het Waarom Meisje’. Tegenwoordig is ze actief als internetondernemer. Met haar online business ‘The Why Girlhelpt ze creatieve ondernemers om hun podium te pakken en zichzelf zichtbaar te maken. In gesprek met Internationaal Ambitieus doet Zarayda Groenhart haar verhaal.

Inmiddels heeft ze 10 jaar werkervaring achter de schermen in de media, maar ze was 22 jaar toen het allemaal begon. Op unieke wijze wist ze een plek te bemachtigen bij MTV Networks. Gewapend met een marketingopleiding solliciteerde ze bij het bekende productiebedrijf, maar duurde het allemaal erg lang voor ze een reactie kreeg. Ze besluit alvast te laten zien wat ze in huis heeft door op eigen houtje marktonderzoek voor MTV Networks te doen en verslag te leggen van haar bevindingen. De aanhouder wint. Zarayda overtuigt de afdelingsmanager met de vele belpogingen, maar meer nog door haar aangetoonde waarde. ‘Ik werkte al voor ze nog voor ik in dienst was’.

Sporen verdiend
In 10 jaar tijd achter de schermen bij TV, radio, tijdschrift en andere plekken in de media heeft ze ontzettend veel ervaring opgedaan. Haar ondernemende geest blijkt uit het feit dat ze op eigen kracht is binnengekomen en haar eigen werk heeft gecreëerd. Die ervaring wil ze nu inzetten om ondernemers te helpen. ‘Ik zie bij veel creatieve ondernemers dat ze wel wat te bieden hebben, maar dat ze niet weten hoe ze voeten tussen de deur moeten krijgen om zichtbaar te worden’. Zarayda legt uit dat je een mooi verhaal kan hebben, maar als je niet weet hoe je zichtbaar moet worden is het zonde dat het levenswerk niet een podium krijgt.

Optimaal benutten
Zarayda heeft altijd op redacties gewerkt en zag daar soms geweldige ideeën sneuvelen omdat het niet goed werd verteld. ‘In het boek ‘Big Magic’ van Elisabeth Gilbert gaat het over de creativiteit die een ieder in zichzelf heeft en hoe je dit als een spier kunt trainen’. Zarayda haalt voldoening door anderen te helpen hun creativiteit optimaal te benutten. ‘Ik vind het zo tof om te delen en anderen daarin te ondersteunen. De wereld wordt een leukere en interessantere plek als mensen doen wat ze tof vinden en daarmee anderen helpen’.

Het Waarom Meisje
‘The Why Girl’ is een community. Momenteel geeft ze met haar webinar ‘Business BN*er’ een online cursus over hoe ondernemers hun bedrijf als superster in de media kunnen inzetten. ‘Ik wil ondernemers stimuleren om hun creativiteit en bedrijf in the spotlight te zetten’. Het is onderdeel van haar ‘videobusinessschool’. 90% van alles wat ze maken is gratis. ‘Veel mensen willen bouwen aan de basis, maar voor de groep die verder wil werken en meer persoonlijke ondersteuning wil zijn er trajecten tegen betaling’. Zarayda legt uit dat ze van de overige 10% een goed, winstgevend bedrijf zijn. ‘Wees niet bang om te geven. Er is genoeg voor iedereen! Geef 90%. Geven is het nieuwe nemen!’.

Internationaal
Zarayda heeft ook internationale ambitieus. Zo doet ze inspiratie op in het buitenland en volgt ze cursussen in New York. ‘Ik heb daar andere online ondernemers ontmoet, waaronder Marie Forleo. Over die ontmoeting kan je lezen op de site’. Het valt Zarayda op dat Nederlandse video’s internationaal impact maken. Ze vindt het vooral leuk om te zien bij de ondernemers die ze ondersteunt. ‘De aflevering ‘Nederlandse content, internationale impact’ komt binnenkort online’. Verder heeft Zarayda lezers en kijkers uit Suriname, Curaçao en zelfs Zuid-Amerika. Ze legt uit dat de vele cursussen in het buitenland goed voor het netwerk zijn, zodat ze weer zichtbaar is in die landen. Vanuit dat online netwerk komen er weer nieuwe kansen in het buitenland, aldus Zarayda.

Gerelateerd: Waar moet je rekening mee houden als je wilt ondernemen in 9 landen?

Persoonlijke drijfveer
‘Vorig jaar overleed mijn vader. Mijn werk heeft raakvlakken met wat hij deed, namelijk het uitnodigen van mensen om hele grote potentie te leveren. Zijn filosofie zit erg in mijn bedrijf’. Als voorbeeld verklaart Zarayda dat het verschil tussen een advies VMBO en een universitaire studie geneeskunde 1 persoon kan zijn, die de juiste aanmoediging levert. ‘Ondersteunen is de basis, daarom is 90% is gratis’.

Actie
Het was een ontzettend fijn en inspirerend gesprek met Zarayda. Er komen meerdere fantastische dingen aan. De eerstvolgende gratis masterclass ‘Word als creatieve ondernemer ontdekt door de media’ vindt aanstaande maandag (23 november) plaats. Je kan je daarvoor aanmelden via deze link. Succes!

Voor meer informatie over Zarayda kan je kijken op http://www.zarayda.nl/