• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Zelfvertrouwen kan je niet kopen, maar wel ontwikkelen

Zelfvertrouwen is een groot goed wat bij de meeste mensen in hun jongere jaren min of meer geleidelijk wordt afgenomen. Als kind had je constant nieuwe plannetjes die je zo snel mogelijk wilde uitvoeren en alles was mogelijk in jouw gedachten. Helaas waren er 'realistische' mensen om je heen, die zeiden dat je maar normaal moest doen of dat het niet mogelijk was wat je in gedachten had. Hoe kan jij je zelfvertrouwen ontwikkelen?

Zelfvertrouwen

Je kan de mooiste auto aanschaffen, shoppen tot je er bij neervalt, maar dat zijn tijdelijke genoegdoeningenZelfvertrouwen bouw je op door middel van moeilijke acties keer op keer herhalen. Misschien heb je iemand op het oog waaraan je het wilt vertellen, wil je al tijden een prospect bellen of is het een andere droom die je wilt laten uitkomen. In het begin zal je het als afschuwelijk ervaren, maar naar mate de tijd verstrijkt zal het heel natuurlijk aanvoelen. Zelfvertrouwen is de enige outfit die je niet kan kopen, maar als je het hebt dan voelen mensen dat aan je energie.

Verantwoordelijk

Het is moeilijk om zelf onder ogen te zien of je goed bezig bent of niet. Daarom kan je de acties die je wilt ondernemen opschrijven en na verloop van tijd weer bekijken om te zien of je ze hebt uitgevoerd.
Je kan het ook confronterender maken door een sparringspartner te vertellen wat je doel en tijdsschema daarvoor is en vragen of diegene jou verantwoordelijk wil houden. 
Zelf was één van mijn doelen dat ik een tour in Madrid zou volgen waarbij er voor het grootste gedeelte Spaans werd gesproken. Ik zag hier in het begin tegenop, omdat ik mezelf al fouten zag maken en bang was dat ik niemand zou verstaan. Uiteindelijk heb ik mij met behulp van een woordenboek en creativiteit goed kunnen redden. 

Demp het stemmetje in je hoofd

Ken jij dat vervelende stemmetje in je hoofd dat zegt dat je iets niet kan, niet moet doen of andere negativiteit aan het verkondigen is? Dat ben jij! Waarschijnlijk heb je door ervaringen van jezelf of anderen een bepaalde angst opgebouwd, waardoor je gedachten op het moment van een moeilijke uitdaging redenen bedenkt om af te haken. Will Smith gaf in een interview aan dat hij dit stemmetje probeert te onderdrukken door de Run(hardlopen) & Reading(lezen) methode. Bij het hardlopen ben je zeer intensief bezig en speelt je gedachten constant met je om op te geven. Door je uithoudinsvermogen en wilskracht die je opbouwt vind je toch een manier om de eindstreep te bereiken. Lezen zorgt voor kennis en kennis geeft weer positieve energie. Succes laat altijd sporen na, maar weet jij die sporen ook te herkennen? Will Smith raadde in een interview aan om het boek 'De Alchemist' te lezen.

3 seconden actieregel

Nu je weet wat er voor nodig is om je zelfvertrouwen te ontwikkelen komen we uit op het actiemoment, want daar gaat het natuurlijk om. Als ik iets uitdagends moet doen hanteer ik de 3 seconden regel. Als ik bijvoorbeeld een belangrijk persoon zie waar ik een gesprek mee wil aanknopen, dan geef ik mezelf 3 seconden om deze persoon aan te spreken. De 3 seconden geeft mij geen tijd om bang te zijn, een doem scenario te overdenken en ik zeg het eerste wat spontaan in mij opkomt. Het maakt minder uit wat je zegt, maar vooral hoe je het zegt. 

Wat als je het niet binnen 3 seconden toepast? Dat is geen groot probleem, want je bent jezelf op dat moment aan het trainen. Loop een rondje en bepaal voor jezelf weer een startpunt om tot actie over te gaan!

Je kan elk boek lezen wat je wilt, de mooiste kleding aanschaffen die er is, maar onthoud altijd dat zelfvertrouwen zich intern ontwikkelt en extern tot uiting komt.