• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Zit het Surinaams voetbal in de lift?

Bron: www.natiosuriname.com

Het is duidelijk dat Suriname in bloei en groei is. Het Surinaams voetbal wil mee met die groei en de Surinaamse Voetbalbond (SVB) heeft derhalve toestemming gegeven aan het hoofdbestuur om financiers te zoeken voor een nieuw stadion. Deze zal op de plaats gebouwd worden waar het huidige Andre Kamperveen stadion staat. Afgesproken is dat nadat met de financiers zal zijn gesproken, de leden geïnformeerd zullen worden over voorstellen die dan over en weer zijn gedaan. Verder zijn met de aanstelling van Dean Gorre als bondscoach en de aankomende voetbalacademie Soccer Development Suriname de 1e stappen gezet.

Het Surinaams voetbal
Met de aanstelling van oud-profvoetballer Dean Gorre als bondscoach heeft Suriname de eerste stappen genomen richting de opmars van het Surinaamse voetbal. Er loopt een traject om Nederlandse voetballers met Surinaamse roots, zoals Milano Koenders, een dubbele nationaliteit te geven zodat deze jongens voor Suriname uit kunnen komen. Vorig jaar werd er met kerst een demonstratiewedstrijd gespeeld tegen de kampioen van Trinidad & Tobago (W. Connection). Na een 1-1 gelijkspel verloor ‘Natio’ met strafschoppen. Ook werd er eerder dit jaar vriendschappelijk gespeeld tegen Curaçao. Deze wedstrijd ging met 3-2 verloren.

Soccer Development Suriname
Vanaf oktober 2016 zal Suriname een voetbalacademie hebben waar jonge talentvolle voetballers die in Suriname wonen, intensief begeleid zullen worden en tegelijk onderwijs volgen. Er zal uiteindelijk plaats zijn voor tachtig jongens in de leeftijd van elf tot negentien jaar. De bouw van de voetbalschool zal in januari volgend jaar beginnen. Dat heeft Steven Dijksteel van de Soccer Development Suriname donderdag bekend gemaakt.  Binnenkort op IA een artikel over de man achter de academie, Steven Dijksteel.

Het stadion
Een Chinese onderneming heeft een offerte voor de bouw van het stadion gemaakt van ruim 25 miljoen US dollar, maar tegenover de leden heeft het bondsbestuur 22 miljoen US dollar genoemd. Van een financieel deskundige binnen de bond wordt vernomen dat de SVB het systeem van aanbesteding en offerte formeel niet kent. Daarom is er onduidelijkheid over hoe te handelen op het inschrijfbedrag van meerdere bieders, waaruit een vergelijking moet worden gemaakt om een keuze te maken.

De stemming verliep niet vlekkeloos
Voorafgaand aan de stemming voor mandaat om gesprekken te voeren met financiers is op de algemene ledenvergadering commotie ontstaan. Bondsvoorzitter John Krishnadath vindt dat op de vorige vergadering was afgesproken dat tijdens de eerstvolgende ontmoeting direct gestemd zou worden over het mandaat om naar financiers te zoeken. Enkele leden hebben verbaasd gereageerd en gevraagd hun mening te geven over het ontwerp voor het nieuwe stadion, aangezien zij op een vorige vergadering gevraagd hadden naar aanvullende informatie om zich een mening te kunnen vormen. Dat werd niet toegestaan. Hoewel er tegenstemmers en onthoudingen waren, zette de meerderheid het licht op groen voor het bondsbestuur om oriënterende gesprekken te voeren. De statuten beletten het hoofdbestuur zonder toestemming van de algemene ledenvergadering een overeenkomst te ondertekenen boven de 100.000 miljoen US dollar.