• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Zlatan Ibrahimovic, ondernemer van de straat

Vorig jaar kreeg ik de autobiografie van Zlatan Ibrahimovic cadeau. Het heeft een jaar geduurd voordat ik het boek heb gelezen, maar het is zonder twijfel een van de weinige boeken die ik in 3 dagen heb uitgelezen. Iedereen kent Ibra en weet dat hij bekend staat als een enfant terrible, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik na het lezen van het boek bewondering voor hem heb gekregen. Je kan het je misschien niet voorstellen, maar Zlatan is eigenlijk een ondernemer. Een ondernemer van de straat. Ineens drong het tot me door dat het straatleven veel overeenkomsten hebben met het ondernemerschap. Vechten voor je kans, overleven, nooit opgeven, voor jezelf opkomen en staan voor waar je in gelooft. Het begon allemaal in Malmo, Zweden.

Ondernemer, zo word je geboren of niet
Als ik naar mezelf kijk dan heb ik altijd geweten dat ik ondernemend was, maar ik ben pas 2 jaar bezig met het ondernemerschap. Daar heb ik een weg voor moeten afleggen, zoals iedere ondernemer dat praktisch moet doen om zijn of haar doelen te bereiken. Een van de lessen die ik heb geleerd is dat hoge cijfers op school en diploma’s en hoge graden niet alleszeggend zijn. Het zegt hooguit dat je goed bent in een vak of dat je goed kan leren, maar er blijkt verder weinig uit over hoe je zal functioneren in een functie binnen een bedrijf. Iets waar je op school toch vooral voor wordt opgeleid. Zo heb ik gemerkt dat de succesvolle mensen die ik ken, eigenlijk hun school niet hebben afgemaakt of een heel ander vak zijn gaan doen dan waarvoor ze zijn opgeleid. Conclusie: het gaat om de potentie die je hebt als persoon en het inzicht in een bepaald vakgebied.

De top
Zlatan is voetballer geworden, maar niet eens omdat hij die discipline had. Hij had liefde voor de kunst van het voetbal. Als Joegoslavische Zweed hield hij vooral van de Braziliaanse hoogstandjes van (oude) Ronaldo. Daar trainde hij dagelijks urenlang op en met succes. Dat is ook wat hem als voetballer heeft gebracht waar hij nu staat. De techniek. Hij was allesbehalve gedisciplineerd en lapte de regels aan zijn laars. Ieder jeugdteam van Malmo haalde hij de woede van zijn trainers en de ouders van de andere jongens op zijn hals. Toch mocht hij blijven… Vanwege zijn techniek, maar ook vanwege zijn karakter dat gevormd werd in het getto van Rosengard in Malmo.

Mentaliteit
In Rosengard opgroeien betekende elke dag knokken. Voor respect, voor ontzag. Als je het niet deed werd er over je heen gelopen. Het was dus letterlijk overleven. Eten of opgegeten worden. We kennen Zlatan, hij koos voor het eerste. Die mentaliteit heeft hem eigenlijk overeind gehouden. Het was heel makkelijk geweest om het voetbal vaarwel te zeggen met al die weerstand. Techniek maakt je een goede speler, maar het profvoetbal is een harde wereld en dat vergt een ijzeren mentaliteit. Zlatan had op straat dus een goede leerschool.

Leiderschap
In het boek wordt onthuld dat Zlatan binnen de kleedkamer bekend staat als leider. Een man die voorop gaat in de strijd. Een man die zich in zijn twintigerjaren onmogelijk maakte voor coaches en trainers. Je maakte simpelweg indruk op hem als je het ooit zelf had laten zien. Bij Ajax luisterde hij vooral naar Van Basten, omdat die voetballer van het jaar is geweest. Zo zei hij in een evaluatie bij Ajax dat hij zich niets aantrok van de visie van Van Gaal. ‘Meneer Van Gaal, ik ken uw spelopvatting en spelregels van uw systeem, maar Van Basten zegt dat ik daar niet naar moet luisteren. Voor mij is het dan duidelijk naar wie ik moet luisteren. De voormalig voetballer van het jaar of ene Van Gaal?’.

Lef als onderhandelingstechniek
Mino Raiola behartigt de belangen van Zlatan. Ze schijnen op elkaar te lijken en daarom klikt het zo goed. Zlatan is niet opgegroeid in een omgeving waarin hij complimenten kreeg als hij wat goeds had gedaan. Geen aai over de bol etc. Hij zit dus niet te wachten op hielenlikkers. Zlatan heeft een bepaalde spanning nodig. Confrontatie. Zeggen waar het op staat. Aangezien veel mensen dat niet hebben of durven, komt hij vaak als winnaar uit onderhandelingen. Op straat in Rosengard moest hij zich ook regelmatig uit situaties bluffen. ‘’Brutale mensen hebben de halve wereld’’.

Succesvol
Zlatan heeft een mooie, succesvolle carrière opgebouwd. Hij is in alle competities waar hij heeft gespeeld kampioen geworden en heeft geleerd door te doen. Bij Malmo kon hij het op techniek, maar bij Ajax moest hij in het keurslijf lopen. Geen succes. De opleiding deed denken aan de kleuterklas. Gelukkig werd hij bevrijd door Juventus en daar kwam hij in de echte wereld terecht. Van coach Capello moest het Ajax-systeem zo snel mogelijk worden afgeleerd en kreeg Zlatan te leren waar het echt om draaide: GOALS! Daarin was hij nog niet succesvol. Na elke training kreeg hij individuele training om zijn scores te verhogen. Gericht trainen op een competentie om beter resultaat te halen. Wederom een voorbeeld dat opleiden om vervolgens in het keurslijf te lopen afbreuk doet aan creativiteit en zelfontwikkeling.

Zlatan Ibrahimovic is ondernemer van de straat…

Wil jij dit inspirerende boek ook lezen, dan kan jij het bestellen via Managementboek.