• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

‘Zo lang moet je sporten om pizza, bier of chocolade er af te trainen’

Dik zijn is niet erg, zolang je buik maar normaal is. Althans, zo luidt de stelling van de Volkskrant. Je hebt pech als de kilo’s zich ophopen bij je buik, want niet je gewicht, maar je buikomvang is bepalend voor je gezondheid. Het BMI is daarmee achterhaald. Waar draait het dan wel om?

 

Nog altijd rekenen veel mensen hun Body Mass Index (BMI) uit om vast te stellen of ze een gezond gewicht hebben. Amerikaanse onderzoekers hebben nu het BMI en de buikomvang van 15.000 mensen vergeleken, die veertien jaar lang werden gevolgd. In die periode overleden mensen met een gezond gewicht, maar omvangrijke taille vaker aan hart- en vaatziekten dan mensen met een te hoog BMI, maar normale buikomvang.

 

Hoezo dat dan?
Buikvet zit dichter bij de organen dan bijvoorbeeld vet op de heup. Hierdoor zijn de vetcellen gevoeliger voor hormonen en raken ze sneller in een permanente staat van ontsteking. Ze produceren dan eiwitten die schade aanrichten in hart- en bloedvaten. Een onderzoek uit 2011 concludeerde nog dat het niet uitmaakte of je BMI of je buikomvang te groot was. Dat blijkt vooralsnog wel het geval. Voor vrouwen zou een gezonde tailleomvang 88 centimeter zijn, voor mannen 102 cm.

Voorkomen is beter dan genezen
Er is ook uitgerekend hoe lang je moet sporten om pizza, bier of chocolade er af te trainen. Voordat je het weet, heb je duizenden calorieën naar binnen gewerkt. En het duurt uren voor je ze er weer hebt afgetraind, blijkt uit cijfers van Buddy Loans.

 

– Kleine of halve pizza, 682 calorieën
Om een halve pizza te verbranden, moeten mannen 59 minuten aan cardio doen, vrouwen 71 minuten ofwel 79 minuten krachttraining voor mannen en 95 minuten voor vrouwen.

 

– Frietjes, 460 calorieën
Om een grote patat van McDonald’s te verbranden, moeten mannen 40 minuten aan cardiotraining doen, vrouwen 48 minuten. Mannen moeten dan 53 minuten aan krachttraining doen en vrouwen 64 minuten.

 

– Frisdrank, 139 calorieën
Voor een blikje cola van 330 ml moeten vrouwen 14 minuten aan cardio doen, mannen 12 minuten. Vrouwen moeten 19 minuten lang aan krachttraining doen, mannen 16 minuten.

 

– Biertje, 245 calorieën
Om een simpel biertje te verbranden, moeten mannen 21 minuten cardiotraining doen of 28 minuten krachttraining. Vrouwen moeten 25 minuten cardio doen of 34 minuten krachttraining.

 

– Chocoladereep, 237 calorieën
Om een kleine reep chocolade te verbranden, moeten mannen 21 minuten aan cardio doen, vrouwen 25 minuten. Mannen moeten daarnaast 28 minuten aan krachttraining doen, vrouwen zelfs 33 minuten.

– Hamburger, 490 calorieën
Mannen die een BigMac bij McDonald’s bestellen, moeten daarna 42 minuten aan cardio doen of 57 minuten aan krachttraining. Dames moeten 51 minuten aan cardiotraining doen of 68 minuten aan krachttraining.

Actie!
Ben je geschrokken van deze wapenfeiten en vraag jij je nu af hoe je het beste met je voeding om kan gaan? Kijk dan de beelden terug van de Speaker's Night 'hoe bereik je een optimale en gezonde levensstijl?'.