• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Zo trek je de toekomst naar je toe terwijl je in waarde stijgt

We hebben het allemaal weleens gezegd: “Morgen ga ik dit of dat doen en in de toekomst wil ik dit of dat worden.” Maar wat eens morgen werd genoemd noemen we nu gisteren en vandaag is een dag die vroeger nog in de toekomst lag.

 

In die tussentijd hebben sommigen onder ons hun uitspraken waargemaakt en hun plannen uitgevoerd, maar is er voor de grote groep helaas niets van waar geworden. Het contrast is soms zo groot dat je je afvraagt hoe het voor sommigen zo mis kon gaan. Maar de tijd staat niet stil en wacht ook op niemand. Die rechte lijn strekt zich verder uit terwijl heel veel mensen ergens in hun leven gewoon stil zijn blijven staan.

 

Stop met verschuiven

Heel veel mensen schuiven de dingen die zij vandaag moeten beginnen naar morgen en spreken altijd in de toekomstige zin. Deze mensen zullen altijd naar het einde van de regenboog zoeken naar een schat die er niet is. Wanneer mensen in de toekomstige zin praten, denken ze dat het zo ver weg is dat ze genoeg tijd hebben om eerst nog wat andere dingen te doen. Als je stilstaat, gaat de tijd echter twee keer zo snel dan normaal aan je voorbij. Wanneer je met de tijd mee rent, lijkt het alsof de tijd iets langzamer voorbij gaat, waardoor je in minder tijd veel meer kunt bereiken dan anderen. Ik zal straks wat meer over timemanagement uitleggen zodat je dit beter zal begrijpen.

 

Mensen die nu denken dat ze maar een heel klein stukje misgooien, zullen later ontdekken dat de afstand zich vermenigvuldigt. Als je van heel dichtbij op een doel schiet, zal je zelfs wanneer je een beetje scheef schiet grote kans hebben dat je raak schiet. Maar de meeste mensen zijn nog zo ver weg van hun doel dat het van uitermate belang is dat ze met alle nodige precisie de bal naar voren schieten. Als je een centimeter mis schiet, zal de marge, afhankelijk van de afstand, steeds groter worden. Als je geen precieze keuzes maakt, kan het in het begin lijken alsof je bal het doel in zal gaan, totdat de bal tien jaar later in de sloot belandt. Mik gericht op je doel en stel het niet uit naar morgen, want zo maak je de afstand alleen maar groter.

 

Gebruik de tijd die je hebt goed

Laten we even gaan rekenen. Als je dagelijks acht uur nodig hebt voor je nachtrust ben je ongeveer een derde deel, dat is drieëndertig procent, van je leven aan het slapen. Van de vierentwintig uur die je dagelijks hebt, houd je zestien uur over waarvan je waarschijnlijk acht uur kwijt bent aan werk of school en nog eens twee uur aan heen en weer reizen. Daarbovenop kun je nog een extra uur of twee rekenen voor onder andere douchen, eten en huishoudelijke taken. Een simpel rekensommetje geeft aan dat je per werkdag nog ongeveer vier tot vijf uur overhoudt voor eigen invulling. Wat je met die tijd doet, bepaalt de rest van je leven. Het grootste deel van je dag ben je kwijt aan de dingen doen die je moet doen om te kunnen overleven. Het is dus verstandig dat je de rest van de tijd die je overhoudt gebruikt om dat te veranderen. Als je overleven wil inruilen voor overvloedig leven, moet je de tijd die je hebt gebruiken om je droom uit te werken. Wanneer de droom eenmaal is gerealiseerd of zelfs nog in het proces van realisatie is, zal een andere regel voor je beginnen te gelden. Je werkt dan niet meer omdat het moet maar omdat je het wil. In plaats van acht uur uitzitten om loon te kunnen ontvangen krijg je er acht uur werken aan of leven in je droom voor terug. Als je een student bent en een gerichte opleiding kiest die aansluit op je droom, zal je school niet langer als een last ervaren, maar als een onderdeel van je reis.

 

Activity management is het nieuwe time management

We spreken vaak van timemanagement, maar tijd kun je niet echt beheren. Je kunt in werkelijkheid niet meer tijd creëren dan de vierentwintig uur die we allemaal krijgen in een dag en je kunt er ook niets van afnemen. Wat je wel kan en zou moeten beheren, zijn je activiteiten. De verhouding tussen tijd en activiteit geeft weer hoe iemands toekomst er uit gaat zien. Door je activiteiten goed te beheren kun je meer tijd overhouden. Die tijd kun je dan investeren in of besteden aan activiteiten die je het allerliefst doet, zoals tijd met familie of vrienden doorbrengen, op vakantie gaan of voor ander vermaak. Hoe beter je je activiteiten leert beheren des te meer tijd je over gaat houden.

 

Je moet het zo zien, tijd kun je investeren of besteden en kan in waarde toe of afnemen. Laten we zeggen dat je bij het begin begint en een uur voor jou gelijk staat aan tien euro. Als je acht uur investeert in je baan, zal je daar tachtig euro voor terug krijgen. Van de twee uur die je besteedt aan heen en weer reizen, krijg je meestal niet veel voor terug, dus die ben je in principe kwijt. Maar je kan dat omkeren. Als je niets doet tijdens je reis, verlies je die tijd. Maar door bijvoorbeeld naar audio seminars te luisteren win je die tijd terug in de vorm van een investering. Omdat je dan als ware twee uur, dat gelijk staat aan twintig euro, hebt geïnvesteerd in persoonlijke ontwikkeling ben je in waarde toegenomen en is je tijd waardevol benut.

 

Omdat je nu zogezegd in waarde bent gestegen, staat een uur voor jou nu gelijk aan twintig euro in plaats van tien euro. Met de kennis die je nu hebt vergaard hoef je maar vier uur te investeren om er tachtig euro voor terug te krijgen. Omdat je nu als het ware maar vier uur hoeft te werken om hetzelfde bedrag te verdienen, houd je die andere vier uur over voor andere dingen. Wat je daarmee doet, is opnieuw jouw keus. Zolang je blijft groeien, blijf je ook in waarde toenemen. Zo kennen we mensen die in een uur duizend euro kunnen verdienen. Omdat zij in een korte tijd veel meer verdienen kunnen zij veel meer tijd over houden voor andere dingen.

 

Conclusie

Stel het niet langer uit, werk vandaag nog aan de toekomst. Laat de tijd niet sneller aan je voorbijgaan dan de vooruitgang die je boekt in tijd. Trek je doel dichter naar je toe door de toekomst naar vandaag te schuiven en niet naar morgen.