• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Curaçao en het geheim van het internationale succes (deel 1)

In het artikel ‘Narcos als ambassadeur voor Curaçao?’ beschreven we al een deel van het internationale succes vanuit historisch perspectief. Daarbij ging het vooral over de aanleiding voor Netflix om een aflevering te wijden aan Curaçao, maar ook over het begin van het internationale succes en welvaart. In dit nieuwe artikel nemen we een diepere duik in het geheim. Waarom is Curaçao zo belangrijk voor succesvol internationaal zakendoen?

Nadat de West Indische Compagnie Curaçao in 1674 tot vrijhaven maakte, verkreeg het eiland een sleutelpositie in de internationale handelsnetwerken. Met dit begin werd Curaçao een van de welvarendste eilanden in het Caraïbisch gebied. Die sleutelpositie heeft Curaçao behouden, hetzij voor verschillende doeleinden. In de serie Narcos wordt Curaçao genoemd als sleutelpositie voor smokkel en als doorvoerhaven voor het narcoticaproduct, maar er is nog veel meer…

Shell
Tot in het begin van de twintigste eeuw leefde Curaçao van handel, landbouw en visserij. Het economische tij keerde in 1914 toen grote aardoliereserves in Venezuela werden ontdekt. Shell vestigde meteen een olieraffinaderij op het eiland genaamd Isla, bij Asiento. Een gebied waar eerder in slaven gehandeld werd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde het eiland een belangrijke rol bij de levering van brandstof voor de geallieerde troepen.

Koloniale verleden
Op Curaçao zijn veel overblijfselen van het koloniale verleden. Dat is vooral terug te zien in de bijzondere architectuur van 17e tot vroeg-20e-eeuwse panden in Willemstad. Vanwege de aard en dichtheid van de gebouwen staat een gedeelte van de binnenstad van Willemstad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook zijn er landhuizen en voormalige plantagehuizen tot monument verklaard.

De naam
Over de oorsprong van de naam Curaçao bestaan verschillende theorieën. Het Portugese woord voor hart is ‘coração’ wat als verwijzing geldt naar het eiland als een centrum van handel. Een andere theorie is een legende wat afstamt uit de 15e eeuw, waarbij een aantal Portugese zeelieden tijdens een van de reizen van Columbus scheurbuik opliepen. De zieken stierven op zee en hun lichamen werden overboord gegooid. Dit vooruitzicht stond de zeelieden tegen dus zochten zij ‘genezing’.

Genezing
Om dood en ziekte te voorkomen vroegen de zeelieden om op een van de nabijgelegen eilanden afgezet te worden. Op de eilanden aten zij citrusfruit, waarvan ze nog niet wisten dat daar een overvloed aan vitamine C in zit, met als gevolg dat ze volledig herstelden. Toen Columbus een aantal maanden weer langs de eilanden langskwam, waren ze verbaasd dat hun oude scheepsmaatjes ze vanaf het strand toe wuifden. Sindsdien werd het eiland Curaçao genoemd, naar het Portugese woord voor genezing.

 

Meer weten over zakendoen met Curaçao? Klik op de link voor deelname aan de webinar