• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Curaçao en het geheim van het internationale succes (deel 2)

In deel 1 beschreven we de sleutelpositie van Curaçao in de internationale handelsnetwerken. Van de West Indische Compagnie tot de invloed van Shell, van het koloniale verleden tot de oorsprong van de naam van het eiland. In deel 2 gaan we dieper in op de ‘unique selling points’ en lichten we toe wat Curaçao te bieden heeft. Welke kansen liggen er en hoe kan je gebruik maken van datgene wat Curaçao uniek maakt?

Hoofdstad Willemstad is in de loop der jaren het hele gebied rond de grote natuurlijke haven gaan beslaan, ook wel bekend als het Schottegat. Daardoor zijn veel dorpjes, die eerst los lagen aaneengegroeid, tot een groot verstedelijkt gebied. De stad beslaat ongeveer een derde van het hele eiland in het oosten. Een bijzondere stad met vele belangrijke wijken.

De wijken van Willemstad
De bekendste wijken van Willemstad zijn Punda, Otrobanda, Julianadorp, Saliña en Brievengat. Punda geldt als het historische stadscentrum met de Handelskade aan de Sint Annabaai. Otrabanda, wat ‘andere kant’ betekend, ligt aan de andere kant van de Sint Annabaai. Julianadorp werd in opdracht van Shell gebouwd voor haar personeel. Saliña, ligt tegen Punda aan en is voorzien van vele winkels en restaurants, terwijl Brievengat een buitenwijk is in het noorden van de stad.

Orkaanbestendig
Het seizoen van de orkanen loopt van oktober tot en met januari, maar tropische stormen of orkanen bereiken zelden Curaçao. De laatste tropische stormen en orkanen, die dicht bij het eiland langskwamen waren Joan in 1988, Cesar in 1996, Felix in 2007 en Omar in 2008. In 2010 kreeg Curaçao te maken met de staart van orkaan Tomas, die grote waterschade aanrichtte. Orkaan Matthew heeft in 2016 voor veel waterschade gezorgd in het westelijke gedeelte van Curaçao.

Metropool
Met haar bijna 160.000 inwoners kent Curaçao zeer diverse bevolkingsgroepen, waarvan de meerderheid Creools is. Dit zijn mensen van gemengde Afrikaanse en Europese afkomst die als inheems worden beschouwd. Daarnaast zijn er ook minderheden van Europese Nederlanders, Chinezen, Libanezen, Joden, Portugezen, Surinamers, Venezolanen, Indiërs, Dominicanen, Haïtianen, Jamaicanen, Brits Guyanezen en Colombianen.

In 2010 woonden er 107 verschillende nationaliteiten op het eiland. Een heuse internationale smeltkroes, of beter gezegd, metropool.

Welvaart
Curaçao had in 2008 een BNP per hoofd van US $20,500 en behoort daarmee bij de welvarendste eilanden van het Caribisch Gebied. De levensomstandigheden zijn goed en de welvaart is matig tot redelijk verdeeld met een zeer rijke en kleine toplaag, maar ook een aanzienlijke middenklasse en lage klasse. Naar schatting verdient de rijkste 10% van de bevolking rond 30% van het nationale inkomen, wat vergelijkbaar is met landen als Italië en de Verenigde Staten.

In 2003 stond het gemiddelde gezinsinkomen op circa 3700 Antilliaanse Gulden per maand, wat neerkomt op ongeveer €1700. Het toerisme groeit sterk waarbij er in 2014 een record werd gebroken met 452.000 verblijftoeristen. Wel is er een hoge werkloosheid, vooral onder de jeugd.